2019-07-30
燒味飯同茶餐廳一樣,當你唔知食咩既時候就會諗起佢,香港人都燒味飯都係會有一份情感。或者有時出完trip 返黎,食左成個星期包同意粉,真係會諗起燒味飯,始終都係香港嘅味道。好又一餐唔好又一餐,放工都係想快D食飽飽返屋企訓覺,唔好搞咁多野。呢間燒味店,係正屋企附近,因為佢開到夜晚成10點半,好幾次咁夜唔知食乜都係買燒味飯返屋企食,今次就第一次坐低食。小店式經營,到夜晚都係得返我呢D單身一支公食飯。環境乾淨企理。1人餐至4人餐都有。。對燒味飯,我係好專一既,我每次食燒味飯都會嗌叉雞飯。貴妃雞加上蔥油,啖啖肉之餘,加上味覺既滿足!今次要了套餐,叉雞飯+明火靚湯+飲品。老火湯係青紅蘿蔔湯,唔會太咸同太油,算唔錯。雙併飯份量都幾多,呢個價錢相當抵食。平時食燒味既地方最多係有油菜,未試燒味配手拍青瓜,所以另外散叫左。涼拌青瓜個汁唔錯,唔會太辣,食落幾開胃。青瓜配上燒味,減輕油膩感。除左燒味,呢度仲有手撕雞﹑鹵水拼盆﹑口水雞等等,就算當呢度係飯堂,都唔怕會無選擇。