2017-05-04
華記士多算係一間後巷舖,係佢未出名之前,我已經黎食。現時華記主力賣兩種碟頭飯,分別係咖哩蛋包飯同埋鹵肉飯。咖哩蛋包飯:如果要係西灣河食好食既蛋包飯,華記應該係無人能出其右。先講咖哩:係甜多辣少果種日式咖哩既味道,唔駛擔心食完辣標唒汗。蛋:呢碟飯既靈魂,口感介乎於炒蛋同煎蛋之間,口感尚算幼滑。大勝於坊間將隻蛋煎到老唒,嚡口又無味道。包飯:飯係用豉油炒過,有炒底既香氣,唔會過咸;此外,飯入面有啲雞扒肉係度,不過只係普通雪藏貨色,充當肉類填充物既角色。整體黎講係非常優秀,已經好過好多以日本美食作牌頭既店舖。鹵肉飯:相比蛋包飯,鹵肉飯更值得我推介。同招牌蛋包飯唔同,鹵肉飯遲啲可能會換成其他飯。(前身係泡菜豬頸肉飯,我估計老細係因為自家制泡菜用唒,所以轉賣鹵肉飯) 提起鹵肉飯,大家應該第一時間諗起台灣。作為台灣既平民美食,好多人都應該食過。不過,如果你係睇旅遊書或者係去台北旺區食的話,我相信你未食過真正地道既鹵肉飯。(新北區有間叫今大魯肉飯,食過你就知咩叫台灣本土風味) 番番黎香港華記先,點解要講埋台灣風味出黎呢?華記既鹵肉飯其貌不揚,就算你見到隔離檯點黎食,眼球都唔會被吸引而點黎食。但禾稈冚珍
整體黎講係非常優秀,已經好過好多以日本美食作牌頭既店舖。
番番黎香港華記先,點解要講埋台灣風味出黎呢?華記既鹵肉飯其貌不揚,就算你見到隔離檯點黎食,眼球都唔會被吸引而點黎食。但禾稈冚珍珠,味道同新北區今大有六七分相似,令我忍唔住一啖接住一啖咁食落去。
最後,奉勸大家一句,凍檸茶唔太好飲