2015-05-29 868 瀏覽
原來呢條街仔都好多野食bo!唔住附近or架車人士應該唔會發現。推薦各位唔太鐘意等位同人逼的朋友;)。我帶埋狗仔所以簡左呢間,貪佢有得坐出面。當晚有少少雨,氣溫ok唔熱,坐出面都冇問題,落左幾個set dinner!先黎一碗餐湯,我唔100%sure係咩湯,但應該係用綠色的豆豆做的!呢個湯唔會好似一般豆湯咁「確喉」,濃稠程度適中。豆味非常香濃亦好creamy,加上用少少香草點綴,竟然比忌廉湯優勝,仲冇咁「滯胃」呢。味以為呢碟青口紅色,一定又係茄汁味,原來係紅椒加其他新鮮蔬菜。啲青口隻隻肥美,冇一隻有沙。入味得來又唔會cover左青口的原味,我就連個shell啲汁都飲埋添。西餐都會有餐前小食,西班牙的餐前小食我卻未試過。呢件好似芝士蛋糕的原來係凍蛋餅,其實同潮州凍蛋角有幾分相似,不過冇菜圃。感覺幾新鮮得意,食完都唔會飽曬食唔落其他。呢個西班牙海鮮湯飯我唔太like…第一,個人喜好問題,我唔太鐘意龍蝦的味道,個湯底好明顯係用左龍蝦去「淆」;第二我唔太喜歡湯飯。如果係同樣味道同樣材料,焗飯會正好多,不過相對製作時間都會長好多。評心而論,湯飯中飯粒有咬口唔會成糊已經好出色,湯加入左名貴的番紅花同
bean soup
味以為呢碟青口紅色,一定又係茄汁味,
凍蛋餅
西餐都會有餐前小食,西班牙的餐前小食我卻未試過。
西班牙海鮮湯飯
呢個西班牙海鮮湯飯我唔太like…
第一,個人喜好問題,我唔太鐘意龍蝦的味道,個湯底好明顯係用左龍蝦去「淆」;第二我唔太喜歡湯飯。如果係同樣味道同樣材料,焗飯會正好多,不過相對製作時間都會長好多。評心而論,湯飯中飯粒有咬口唔會成糊已經好出色,湯加入左名貴的番紅花同用龍蝦製都應該好費功夫!
十分欣賞廚師的心機!
牛尾燴得好入味,橙橙紅紅的色唔單止有茄汁味,而且仲有濃濃肉香,丁點都唔腥。食得牛尾都預左肉唔太多,但勝在入口即溶兼冇筋。伴在執邊的薯蓉好smooth,有微微香草味,加埋牛尾汁食簡直一流。
bean soup
凍蛋餅