2017-04-01 74 瀏覽
雖很多人說領展好像魔鬼,只招引大財團,厄殺小店生存空間,又迫店舖豪裝,但作為街坊小巿民,覺得它有好有唔好,十幾年前在這小屋邨,邊有咁多餐廳選擇呢,都靠領展先有呢啲改革,就好似上海廳,坐得舒服,食得開心,唔出城都可以食上海菜,超方便。我幾鍾意食嫩雞煨麵,佢係砂鍋雲吞雞個雞湯底,又唔駛食咁大壇野,可謂一個人的浪漫,講返呢個湯底夠濃郁,麵條軟滑掛湯,有唔少雞胸粒粒,同埋少少菇片同菜頭片,簡單得來營養平衡。生煎鍋貼有三大件,煎得唔夠香脆,只係微煎,睇落似蒸,好處係無咁熱氣,咬下發現肉汁豐富,有鮮香肉味,有點似小籠包的feel。黃金四季豆,學港女話齋,係邪惡之物,用左鹹蛋黃,鈉同膽固醇都較高,而且多數較油,但上海廳這碟做得不太油,較乾身,鹹蛋黃份量頗多,夠惹味,略嫌四季豆較扁身,不夠飽滿。豆沙鍋餅同黃金四季豆相似,都係唔太油膩,但比較乾身,紅豆餡料份量足夠,味道幾甜,餅皮不算太厚身,食完甜品滿足曬。