放假想離開繁忙城市,去離島散下心,見天氣好就揀左去香港最南端——蒲台島 喺赤柱卜公碼頭搭10:00am船,半個鐘就去到啦,行山前先搵間士多食下野,行去四大景點方向4分鐘就見到呢間坤記士多。門口有蒲台島特產紫菜賣,亦指示四大景點方向,好貼心 因為唔係好肚餓,所以小編同友人叫左一碗紫菜餐蛋麵share。<紫菜餐蛋麵 $30>價錢唔平,但好足料好大碗,夠晒兩個人食 見到姨姨即叫即煎餐肉同雞蛋,好新鮮,湯底亦唔會太鹹,最正喺紫菜,好有大海的味道,撈埋麵一齊食好好味。餐肉唔太油膩,雞蛋熟既程度亦岩岩好 呢碗麵作為行山前打底真係唔錯。<紅豆味茶果 $5>食麵食到一半,姨姨就話茶果新鮮出爐,熱辣辣,推介我地試下 所以我地就買左兩個食,點知真係幾好味,暖暖地,紅豆餡唔太甜,班蘭葉糯米亦令口感好香好煙韌。最後行完山小編都買左紫菜做手信 喺香港其實有好多離島都好有特色,好relax,所以放假不妨去多D吸下新鮮空氣,欣賞下美麗既風景

門口有蒲台島特產紫菜賣,亦指示四大景點方向,好貼心

<紫菜餐蛋麵 $30>
價錢唔平,但好足料好大碗,夠晒兩個人食
 呢碗麵作為行山前打底真係唔錯。

<紅豆味茶果 $5>
食麵食到一半,姨姨就話茶果新鮮出爐,熱辣辣,推介我地試下

最後行完山小編都買左紫菜做手信
2020-06-21