2018-10-14
北角俾我嘅感覺就係住區,唔係朋友講起北角多野食,話去開一定要試Soul9+都唔會因為咁樣有意外收獲,Soul 9+雖然同地鐵站勁近,但如果第一次黎GE朋友可能會誤信Google Map過錯左方向,Soul 9+係東發大廈有樓梯果邊,唔係係斜坡果邊,唔識路GE朋友圍住東發大廈行一圈就會搵到佢,唔洗擔心。見到店面第一下係度諗咁似迷你版諾士佛臺果邊D餐廳,不過呢間餐廳主打西餐,唔係以賣酒作樂為主。我同朋友坐低左之後,侍應見到我地2個人各揹個大書包,手有各拎住一個袋,好好心咁問我地要唔要放係佢地度寄存先,走先拎返,我地2個心諗:So Sweet!呢位呀姨真係又體貼又好人,Like!Settle好之後,就拿拿聲睇Menu,我地好快就決定左要食咩!要左1個前菜、1個小食同1個意粉,我地2個飽到上心口,勁滿足!煙熏蟹肉玉子燒$98呢個玉子燒上檯時,特別提一提我地要等1分鐘先好開蓋,個玻璃盅入面究竟係咩呢,實在令人非常好奇。一分鐘終於到啦!玉子燒上面堆滿住鮮拆蟹肉,上面仲有餐廳GE名「Soul 9+」,旁邊再用左D花瓣、沙律菜、小車里茄、小量醋伴碟,派頭加分之餘,賣相亦實在不錯,非常吸晴。煙燻玉子燒比
煙熏蟹肉玉子燒$98
呢個玉子燒上檯時,特別提一提我地要等1分鐘先好開蓋,個玻璃盅入面究竟係咩呢,實在令人非常好奇。一分鐘終於到啦!玉子燒上面堆滿住鮮拆蟹肉,上面仲有餐廳GE名「Soul 9+」,旁邊再用左D花瓣、沙律菜、小車里茄、小量醋伴碟,派頭加分之餘,賣相亦實在不錯,非常吸晴。煙燻玉子燒比平時食ge玉子燒更加滑嫩,配上鮮甜ge蟹肉,和住一齊食落口,開心!
小食拼盤 三式醬 $198
上檯的時候我地真係嚇親,因為無諗過咁大盤,同咁多款或食,有啤酒醬洋蔥圈、檸檬雞翼、炸薯條、雞軟骨餃子、魚肉芝士條,叫埋啤酒飲的話,就真心正!
呢個拼盤GE野食都無得彈,全部都現炸,而火喉掌握得剛剛好。雞翼特別要讚一讚,佢外皮脆得黎真係做到有檸檬味,而肉係褂常之嫩同Juicy,勁好食!雞軟骨餃子我都鐘意食,因為香口得黎,入面有少少菜餡,味道再有層次感D。
烤墨魚仔薄荷檸檬墨汁意粉 $125
最後登場GE係墨汁意粉,大大粒墨魚仔放係面,擺盤非常可愛!墨魚仔係用水桌過的,只有加左少許鹽係提味,所以充分保留返食材ge鮮度同鰱牙度。意粉ge墨汁味非常之香濃可口,廚師炒呢個意粉時落左蒜泥、韮菜去炒,效果意外GE好,韮菜本身極為鮮甜,令到意粉本身GE味道除左咸香外,仲多左蔬菜GE爽甜!最後再灑上芝士片,味道控制得非常得宜。非常出色。
係呢個橫街小巷竟然有呢種程度GE美味,實在非常滿足。