2020-03-23
Pho bar位於中環的小暗巷,有一間不起眼的餐廳,被小巷內的攤位遮蓋,它是一間以越南菜為主的麪食店。歺廳環境空間一眼望哂,經過長長的吧枱位,我地望望歺牌,係自選菜單上點了幾款菜再交俾店員。生熟美國頂級牛肉配河粉$88湯底應該以牛骨淆製,色澤呈深啡色,味道濃都!美國牛肉以半生熟的形態送上,經熱湯慢慢熱熟,口感嫩滑。另外碗河都幾大份,食極也食不完。店員還會另外附上一碟青檸及辣椒,放入湯底後又變成另一種味道,整體充滿層次。燒豬頸肉撈檬$70撈檬都係大大碗,檬面鋪滿大量青瓜絲丶花生碎丶豬頸肉, 另外仲有碗紅蘿蔔色的醬汁,顏色鮮艷睇落吸引,食落口感爽滑,再將自家製的紅蘿蔔色酸甜汁撈埋一齊食,正啊!秘製雞翼$42呢款充滿住醬料的香脆雞翼,非常之好食!味道有點像蛋黃醬,必食!爆炸雞$40爆炸雞原來係炸雞脾,另有3款醬料。分別係明太子丶公司秘製醬及他他醬,三款口味都各有特色兼去左油膩感青檸梳打食咁多炸野當然要叫反杯清爽解渴的青檸梳打! Pho Bar中環利源西街24號地舖
生熟美國頂級牛肉配河粉$88
湯底應該以牛骨淆製,色澤呈深啡色,味道濃都!
美國牛肉以半生熟的形態送上,經熱湯慢慢熱熟,口感嫩滑。
另外碗河都幾大份,食極也食不完。
燒豬頸肉撈檬$70
秘製雞翼$42
爆炸雞$40
爆炸雞原來係炸雞脾,另有3款醬料。
青檸梳打
食咁多炸野當然要叫反杯清爽解渴的青檸梳打!
Pho Bar
中環利源西街24號地舖