2020-04-06
知道中環有間cafe告急後趕去支持下,小店位於小巷但唔算難搵,一入門口就有店員量體溫。店面較細,計埋bar枱坐到15人左右,平日午餐時間經常滿座(呢排大家盡量買外賣啦)。.青脆雞腿配拖鞋麵包(Ciabatta):Ciabatta喺cafe較唔常見,外皮少少脆,包身有好多氣孔,鬆軟同有空氣感。雞腿嘅肉質較淋,炸嘅時間啱啱好,加埋泰式辣醬滋味無窮。火箭菜同青蘋果片有解膩作用,另有開心果碎增加口感,如果畀多啲就好啦。.牛油果三文魚配牛角包:牛角包搽牛油後烘熱,牛油果泥有調過味,鋪滿整個包,挪威煙三文魚新鮮,配料有蕃茄、紅洋蔥同酸豆。最初見佢細細碟朋友仲擔心會食唔飽,但加埋咖啡啱啱好。Cappuccino/ Latte ($20加配)可以揀nutty或fruity(偏酸),cappuccino對我黎講略苦,可能因為咁配上一粒蜜糖芝麻腰果,如果奶泡厚啲會更好。.門口有個架賣曲奇、老婆餅、合桃酥等小食,Scone 嘅收益不扣除成品捐畀小朋友,味道就普通啦,但有咁嘅心實在難得。
青脆雞腿配拖鞋麵包(Ciabatta):
牛油果三文魚配牛角包:
Cappuccino/ Latte ($20加配)