2006-02-11 52 瀏覽
個人意見,閣下少去新光可能唔多清楚,依間唔係老百姓價錢的潮洲館,係好多做美市倫敦金同新聞界o既消夜竇,同隔離粵華會比,價錢亦完全係兩樣野。人家粵華會九點後o的sorry 小菜要賣特價時,新光的黃金時間才剛開始。凍魚飯三拼百幾並冇特別收多你(我平時叫筍蝦+ 腸墨都係咁上下),一碟小小的自家製椒醬肉(用特細碟裝住,愛o黎送粥),都要收你幾兜o野喇。Walk-in 者唔係熟客,或打開荷包,又豈會知新光有乜好食?蒲新光,幫趁者真係預o左點貴野食,若你叫普通炒作,一般會瀨野。人家在新光食下凍魚飯咸蟹屎蝦炒個花翅,兩三條友可以食成千幾蚊埋單;去尖沙嘴富瑤宵夜食兜蟹粥蒸條海鱸加個炒麵都係咁上下價錢,此為家家有求。當然,依種取價,未必每個人都覺得合理。之不過,新光已經經營兩代人o勒,至今屹立不倒,自然有佢道理。如果想平,去登龍街旺記潮洲檔,就會平好多,碗飯仲特別大碗添。一唔係,行前轉個灣的太湖,亦都算係擺得落肚。無論去邊,記得叫埋我,我勁為食,不過只限食好野。^_^

無論去邊,記得叫埋我,我勁為食,不過只限食好野。

^_^