餐廳: 禾彩日本料理
資訊:

2017-08-26 824 瀏覽
新開的日式餐廳,和一個朋友中午去食。12:45pm 左右到達,有4 個人係我地前面等枱。鋪頭都幾小型下,所以我地企係門口等,熱死左。等左大約十分鐘左右吧,終於有多啲人離座,而排係我地前頭既4 個人可能因為等得不耐煩,所以走左佬,咁我同朋友就順利成為第一位,入左鋪。· 點左三文魚茶漬飯套餐$62,送麵豉湯同一個小食,我揀左雞軟骨,我朋友揀左三式刺身。其實我一向麻麻地麵豉湯,因為覺得佢好鹹,但用返普遍對麵豉湯既標準來比分,我覺得佢係中上。佢入面啲料有硯肉有好迷你既豆腐粒,我鐘意豆腐粒既感覺,令到成碗湯比較清甜。大大粒,又入味,鹹得剛好又咬落有啲係骨邊附住既少少脂肪定唔知肉,其實個啲我凝住有少少腥味,不過對比係乾增增個啲,佢算好食。有三文魚、元貝、甜蝦,呢個係choice A,下次我再食會配呢個小食。三文魚刺身一條都好長又大,鮮甜的;元貝都係軟身又帶微甜;甜蝦真係同個名一樣,鮮甜,呢個堅係抵叫,我好推介。對唔住,個飯真係中等。好淡口味,三文魚肉熟左真係好粗糙,有海帶,飯好多,湯真係太淡口,可能無味精我估。佢碗邊仲痴左一舊芥末,我落晒,有啲辣味係好少少。呢碗泡飯應該岩淡口味同大食人士,因為佢好

麵豉湯

雞軟骨

三式刺身

三文魚茶漬飯

對唔住,個飯真係中等。好淡口味,三文魚肉熟左真係好粗糙,有海帶,飯好多,湯真係太淡口,可能無味精我估。佢碗邊仲痴左一舊芥末,我落晒,有啲辣味係好少少。呢碗泡飯應該岩淡口味同大食人士,因為佢好多飯,我咁大食都可以食剩一半,拎佢黎充飢真係一流!

總言之,好食既,都feel 到小餐廳既用心,OpenRice 都無資料,等我黎做開荒人。但我主菜叫得唔岩自己口味,下次會試其他野,如果touchwood 又係伏,我就殺左自己😑

2017-08-22
10 分鐘 (堂食)
麵豉湯
雞軟骨