2023-02-11
一星期一日中環既上班生活唔經唔覺都已經持續咗三年,由當初每個星期都期待嚟中環嗰日食啲乜嘢好,到而家R到個頭損咗都唔知食咩🫠趁住有個long time lunch,決定向上環方向覓食⬆️行到蘭桂坊酒店附近,諗住再向上行,睇會唔會有啲細嘅Cafe買個輕食嚟chill下,擰轉頭就見到有兩個好eyecatching嘅招牌,HOMEMADE SOUP同PANINI,正係我呢刻想要既嘢🫔🥣都有唔少category,有湯有包有咖啡同甜品,連中國茶都有😳?小店係樓上半層,舖頭四四方方感覺好舒服,店主阿Greg好親切,第一時間招呼咗我坐低同介紹菜式見到旁邊有好多茶具,幾乎佔咗成個廚房既三分一,阿Greg好詳細咁介紹咗各式茶品,基本既烏龍普洱鐵觀音都有,我自己就鍾情白茶比較清香,而且冇咁重茶澀味,所以就試咗白毫銀針等泡茶既途中阿Greg比我試咗冷泡既白茶,入口基本上唔會有澀味,係好原始同清爽既茶味熱泡既白毫銀針就算冚咗蓋,都聞到銀針既甜味,唔好茶既人我真係好推薦大家試下白茶,佢既茶甜味絕對會令你改觀今日daily soup係菜湯,Nice🤩對於一個鍾意飲菜湯但又專煮地獄料理嘅人嚟講,梗係第一時間偷下師菜湯材
今日daily soup係菜湯,Nice🤩
菜湯材料豐富,有大量切碎粒而又冇overcooked既紅蘿蔔薯仔西芹番茄同洋蔥,有清爽既蔬菜甜味之餘仲好有口感,而且湯好夠熱(鍾意飲熱湯既人🙋🏻♀️
Panini揀咗烤豬波羅伏落芝士口味,size非常大,足足有一隻打開既手掌✋🏻
見到溶化咗既Provolone cheese,我諗真係冇人抗拒到
咬落去睇一下係俾個麵包驚艷到,首先哄埋去已經聞到濃郁既迷迭香味,麵包上亦都有一條條既迷迭香
原來個包係阿Greg每日新鮮做,包既口感上層似油炸鬼下層係超鬆軟麵包,外脆內軟既形容絕對貼切。
Pinini入面除咗有Provolone之外,仲有好多火箭菜番茄乾同洋蔥,烤豬好粉嫩而且切成好薄好薄,入口基本上唔會食到肉既纖維口感,好柔軟又有油香
原本都以為自己會食唔曬,最後真係太好食一口氣食曬成個包🥹(係手掌咁大既包),男生真係唔洗怕唔夠食
阿Gerg太太仲整咗兩款甜品,分別係Scone同Chocolate muffin,醒起今日係老闆一星期一次既甜品日,決定帶曬兩款返去比佢試下
返到去老闆見到粒Scone就毫不猶豫咁搽butter搽jam就食咗,佢話就算係唔熱都係好鬆軟,butter好濃奶味,個底仲有啲奶清,相信butter都係自家製既
muffin好重秤,朱古力味好濃,有種介乎於brownie同蛋糕之間,口感好creamy,呢個小小既muffin有大大既邪惡呀😈
各項菜式都體驗出阿Greg同太太既用心,小店既誠意與意義,其實就係用心做好味既美食,值得一直支持❤️