2017-05-12 426 瀏覽
近幾年都有唔少小店相繼結業,一係傳統手藝無人接手,一係就租金太貴不敵大財團。相信好多同我一樣嘅本地香港人都覺得好可惜。 一次朋友聚會打聽到呢間小店係幾個年青人創業而開,而且好有人情味,要支持一下!約食飯前一晚OT到好夜,所以上openrice訂座最方便,點知10分鐘後竟然有whatsapp提示! 店主仲問我地想坐室內定室外,又提供menu推薦咗幾款必食,真係幾貼心! (當時已經半夜12:45!!) 第晚因為有微雨涼涼地,所以都係決定坐返室內用膳。我地三人要求卡位可以傾下計,侍應即刻幫我地安排,介紹下套餐。清酒煮蜆未入口先見到D蜆仔粒粒都幾大隻~ 上菜時熱騰騰清酒味撲鼻。達到居酒屋應有水平!燒雞翼串 & 大蝦天婦羅雞翼不過不失。天婦羅賣相好,炸粉唔厚,大蝦有我手掌咁大~  甚有「天丼」感覺。厚燒鰻魚玉子前一晚店主whatsapp落力推薦,結果都冇失望!玉子蛋漿同鰻魚配合,加上濃濃鰻魚汁,好開胃!好快就清咗碟!海鮮鍋因為朋友唔太舒服所以冇點刺身,但叫左熱食海鮮鍋,一嘗鮮味。海鮮足料,食得出冇冰鮮味。我個人認為最驚喜係個湯底,牛奶色,新鮮微甜。之後要再另外點左兩碗白碗撈海鮮湯食, 哈哈! 臨
相信好多同我一樣嘅本地香港人都覺得好可惜。

第晚因為有微雨涼涼地,所以都係決定坐返室內用膳。

清酒煮蜆
未入口先見到D蜆仔粒粒都幾大隻~ 上菜時熱騰騰清酒味撲鼻。
達到居酒屋應有水平!

燒雞翼串 & 大蝦天婦羅
雞翼串

雞翼不過不失。
大蝦天婦羅

天婦羅賣相好,炸粉唔厚,大蝦有我手掌咁大~
 甚有「天丼」感覺。

厚燒鰻魚玉子

前一晚店主whatsapp落力推薦,結果都冇失望!

玉子蛋漿同鰻魚配合,加上濃濃鰻魚汁,好開胃!好快就清咗碟!

海鮮鍋

因為朋友唔太舒服所以冇點刺身,但叫左熱食海鮮鍋,一嘗鮮味。
海鮮足料,食得出冇冰鮮味。

我個人認為最驚喜係個湯底,牛奶色,新鮮微甜。

之後要再另外點左兩碗白碗撈海鮮湯食
, 哈哈!

臨離開餐廳時,經理問我地意見,原來小店只係開業幾個月。
總括食物整體都具水準,食材新鮮,下次多人可以試多幾款。

服務亦好貼心,從訂座提示到入座後,一直都有多方面跟進,態度好。

恕我直言,雖然佢地仲好年輕或者「生手」,但係有heart嘅態度,分分鐘比起高級餐廳/大酒店來得自然同窩心。
呢一份心意,唔係下下比幾千蚊都體驗到。希望你地keep住啦!

最後小小意見,menu如果加D圖片會更加搶眼!
2017-05-05
大蝦天婦羅