2018-05-30
今次揀咗係中環一條橫街嘅小店,餐廳好細間,不過可能有第二邊我哋唔知嘅。餐廳唔計廚房有4位職員,2位係水吧調酒,另外負責樓面。今次嚟到決定散叫,2人叫咗頭盤Quesadilla、主菜牛排、燒春雞同埋2杯嘢飲,分別係Lychee Fizz 同Ginger Honey。估唔到散叫都有麵包送,配上橄欖油同黑醋,不過麵包份量得好少,唔夠熱而且麵包皮太硬,有啲失色。旁邊嘅牛油就係蒜味牛油,鹹鹹香香幾惹味!頭盤係Quesadilla,姐係有雞肉、大量芝士作餡料嘅tortilla,旁邊亦有牛油果醬。頭盤已經覺得好邪惡啦,芝士焗得啱啱好溶晒,同埋個皮都好脆,沾埋牛油果醬成個感覺好豐富,食落夠晒飽肚!再嚟主菜部份,牛排嫩口,燒得仍然有微微粉紅,入口有溶化嘅感覺,再配埋塊羅勒牛油好香,不過冇乜配菜就有啲單調,但係肉質夠靚加返分!燒春雞比牛排反而更加好食,不過呢個價錢得半隻而且比較細隻,性價比就唔算太高。不過味道我就幾鍾意,醃得入味,面頭嘅雞皮亦用咗啲鹽燒過,好食!同埋重要嘅係肉質好嫩,一啲都唔鞋口,初頭以為啲肉會好鞋好靭無味,不過呢度就幾出色!配菜就有薯仔、菜同紅蘿蔔,另外有特製醬汁,不過就唔係好食到係咩味
燒春雞比牛排反而更加好食,不過呢個價錢得半隻而且比較細隻,性價比就唔算太高。不過味道我就幾鍾意,醃得入味,面頭嘅雞皮亦用咗啲鹽燒過,好食!同埋重要嘅係肉質好嫩,一啲都唔鞋口,初頭以為啲肉會好鞋好靭無味,不過呢度就幾出色!配菜就有薯仔、菜同紅蘿蔔,另外有特製醬汁,不過就唔係好食到係咩味,單食燒春雞更加好食!
飲品方面,2杯飲品都不過不失,Lychee Fizz 有酒精成份,Ginger Honey就屬於mocktail,微微嘅薑味都算容易入口,唔燥熱,不過冰份量多咗啲,溶嘅時候就冇咁好飲,建議用其他方法令冰粒唔會變成水。
整體黎講,質素唔錯,只係等上菜等咗好一段時間,同埋飲品方面嘅建議,其他都做得好好,特別係主菜,兩樣都幾出色。不過建議餐廳開大啲冷氣,有啲焗~