2022-10-06
呢間位於九龍城既壽司店需要鋪面細細,堂食位得5個吧檯位置,但係用料新鮮,而且由日本人主理,性價比高,絕對係禾稈冚珍珠!✨本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼一直都唔太中意食赤身,因為佢係成條魚脂肪最少既地方,所以魚味最濃,食落硬係覺得有陣血腥味。不過呢到既赤身夠新鮮,完全唔腥,肉質充滿彈性,魚味濃郁鮮甜!至於吞拿魚腩蓉份量多,油脂豐富,入口即化,撈埋上面隻蘭王蛋食,又滑又香!中意食吞拿魚既值得一試!✨火炙壽司盛盒壽司有三文魚、左口魚、赤蝦、帶子、鰻魚、油甘魚同原條海鰻。師傅準備緊既時候已經聞到一陣焦香,令人超期待。呢個盛合既魚油脂都比較豐富,所以用火槍輕輕燒過之後,魚油滲入醋飯,增添左風味同層次。而且燒過之後,魚肉都會略略調味,食落唔會咁膩。我最中意就食加左蝦膏既赤蝦壽司,食落咸咸香香,配埋赤蝦既鮮甜,味道非常豐富。不過師傅都提醒要趁熱先食,如果凍左蝦膏就會變腥。✨刺身盛盒呢個刺身盛盒有成7款刺身,包括三文魚、油甘魚、真鯛、甜蝦、帶子、海膽魷魚同𩶘魚,三文魚超厚切;每片帶子之間仲放左檸檬片,提升鮮味;海膽魷魚卷鮮甜爽滑,口感唔會黏稠。呢個刺身盛盒性價比超高,值得推介!
✨本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼
✨火炙壽司盛盒