2022-06-30
和老伴去一間朋友介紹的荃灣餐廳,裝修幾特別,有點像置身歐洲小木屋內。大熱天時,冷氣好足夠。👍 ▶️ 西蘭花忌廉湯▶️ 半熟三文魚伴三文魚籽本身同係幾好呢個前菜,點知好有驚喜。半熟三文魚輕微咸香感,入口鬆軟,再試下沾旁邊芥末醬汁,一樣咁夾。▶️法式海龍王配麵包 這道菜給我第一個印象係,好熱!好飲的湯汁係要熱的! 湯汁浸住波士頓龍蝦 、帶子 、青口、 大蜆、 魷魚 、盲曹。湯汁富有濃厚的龍蝦味,仲係好鮮嗰隻。所有海鮮先輕煎過鎖住鮮味,而且唔會散哂,非常欣賞。青口同龍蝦不算大隻,兩個人分會爭少少冇咁滿足,但肉質彈牙可口。魚肉有好多,啖啖肉好滿足。帶子都好鮮嫩。儘管麵包沾不盡湯汁,我們都把它當做海鮮湯一飲而盡。▶️法式油封鴨髀配意式炸飯團 呢個鴨脾我非常欣賞,因為一般在外面食都可能出現鴨肉太硬或太淋或太乾,好難得食到呢度既外脆內軟的感覺剛好又能夠鎖住肉汁。 我以旁邊的芒果香橙莎莎配炸飯團食,正好中和油膩感。其他配菜伴碟都好好食,看得出廚師對待食物的心思。同上一道菜一樣,上桌時都是熱辣辣的。 ▶️ 麵包布甸 我想講,我不喜歡麵包布甸的,但呢個布甸真係好好食!改變咗我對麵包布甸嘅睇法。可能因為佢係配焦糖醬
▶️ 西蘭花忌廉湯
▶️ 半熟三文魚伴三文魚籽
▶️法式海龍王配麵包
這道菜給我第一個印象係,好熱!好飲的湯汁係要熱的!
湯汁富有濃厚的龍蝦味,仲係好鮮嗰隻。
儘管麵包沾不盡湯汁,我們都把它當做海鮮湯一飲而盡。
▶️法式油封鴨髀配意式炸飯團
▶️ 麵包布甸
可能因為佢係配焦糖醬 配搭麵包舖邊度的蛋香,正中我喜愛的口味,真係好吸引 。 以跟餐的甜品來說,這個份量非常足夠兩個人都覺得好多。