2020-07-02 1408 瀏覽
同朋友喺D2 Place行街,見到有廚十三嘅分店,久仰大名,但一直未有機會試,同朋友直接決定午餐地點。一入門口有等候區,木製嘅層架上面放滿醃製酸菜用嘅甕缸,別有一番風味。餐廳主打酸菜魚,價錢按份量劃分,分別有土豪份、大份同小份,可以按人頭選擇合適嘅份量,仲可以另加配菜。除咗酸菜魚之外,亦有小菜可以選擇,但種類並唔多。我哋揀咗午市雙人套餐,包括兩人份量嘅酸菜魚、米線同酸梅湯。一上菜我哋有少少驚訝,酸菜魚嘅份量少得可憐,數落大概只有七至八片,即使已經加入米線,望落依然空蕩蕩。湯底偏油,雖然味道唔難食,酸菜味道亦好重,但感覺就係單純嘅酸菜味,層次感唔重,欠缺該有嘅酸爽同辣勁,唔夠香亦唔夠濃厚。魚片算係爽口,但唔夠嫩滑,而且一夾就散。除咗魚片之外,仲有蓮藕片、豆腐、芽菜同金菇等配料,但份量同樣少得可憐,金菇更加係只有兩條,我差啲懷疑佢係咪蕩失路⋯⋯米線份量同樣少,而且偏硬,部份更似乎係未熟透⋯⋯米線硬到能夠「一柱擎天」,實在係無話可說⋯⋯飲品方面係原樽嘅康師傅酸梅湯,味道唔錯,清爽解辣。食過好幾間唔同嘅酸菜魚,雖然未至於間間都能夠同回憶中嘅太二去比較,但至少相距不遠,呢間係唯一一間令人失望成咁

除咗酸菜魚之外,亦有小菜可以選擇,但種類並唔多。

老壇酸菜魚雙人套餐(午市)

魚片算係爽口,但唔夠嫩滑,而且一夾就散。

老壇酸菜魚雙人套餐(午市)

米線份量同樣少,而且偏硬,部份更似乎係未熟透⋯⋯
老壇酸菜魚雙人套餐(午市)

米線硬到能夠「一柱擎天」,實在係無話可說⋯⋯
酸梅湯
飲品方面係原樽嘅康師傅酸梅湯,味道唔錯,清爽解辣。
食過好幾間唔同嘅酸菜魚,雖然未至於間間都能夠同回憶中嘅太二去比較,但至少相距不遠,呢間係唯一一間令人失望成咁,食物質素有待改善,份量更加係少得令人咋舌,未免顯得太小家子氣,賺錢固之然重要,但客人嘅真實體驗更值得重視,希望餐廳能夠認真改善,否則實在好難累積回頭客⋯⋯

酸梅湯