2021-05-01
「十十四川料理」係一間位於元朗yoho mall嘅新派川菜館。餐廳裝修走小清新風格,運用咗大量綠色植物同金屬吊燈做裝飾,大大面嘅落地玻璃窗令到室內光線好充足,餐廳環境闊落,成個感覺都幾chill!餐廳主打川菜,款式多樣,都有幾多意想不到嘅創意料理。🧡招牌酸菜魚($168)試過唔少香港嘅酸菜魚,呢一間個辣做得好出色,連唔係太好酸菜魚嘅男朋友都一試就愛上!酸菜魚食落唔會覺得好辣好刺激,反而好香口!魚本身嘅鮮味都好出,完全無俾個辣蓋過!配菜方面就有酸菜、芽菜同薯粉。🧡回鍋肉炒麵($78)回鍋肉炒麵我哋返兜試咗兩次,兩次嘅水準都一樣好。炒麵個辣同酸菜魚一樣都係香而不辣,食落好香口好惹味,同埋都好開胃,令人情不自禁會一啖接一啖食,真係辣得好過癮!🧡十十泡椒芝心豬肉丸子($78)十十泡椒芝心豬肉丸子呢個配搭都幾新潮,味道複雜同有層次,一入口會食到外面一層酸酸甜甜嘅柚子醬,中間係豬肉加泡椒碎,咬開之後係好淡好淡嘅芝士味,最後會有一個回辣嘅尾調。唔會話好驚為天人,但都幾過癮,一試無妨!🧡士多啤梨冰粉($38)士多啤梨冰粉個味道就唔係話特別好食,但特別解辣!食完辣之後再歎返個冰粉做埋尾,完美!
餐廳主打川菜,款式多樣,都有幾多意想不到嘅創意料理。
🧡招牌酸菜魚($168)
🧡回鍋肉炒麵($78)
🧡十十泡椒芝心豬肉丸子($78)
🧡士多啤梨冰粉($38)