2021-12-07 31 瀏覽
之前去過天水圍西鐵站附近嘅一間打卡甜品舖《一糖》,啱啱個weekend,同咗囝囝去完屏山圖書館之後, 就諗住一齊嚟打卡。 原來隔離開咗一間好Chill嘅cafe, 二話不說就去嘆杯咖啡、順便食個brunch。呢一間cafe叫做《 Flat mountain》, 顏色採用咗淺藍色同白色, 感覺非常之清新。一入去好容易就畀呢一幅彩虹Tea Bag牆吸引, 各款茶包功效不同, 色彩繽紛, 打卡一流。先叫咗一款Poked自選蓋飯, 唔想食飯嘅朋友仲可以選擇以沙律菜代替白飯, 絕對啱曬貪靚又怕肥嘅女士。蓋飯可以選擇一款主食, 我揀咗日式牛肉, 甜甜地, 小朋友最鍾意。 另外亦都可以選擇三款配料, 我揀咗支豆、 牛油果、 同車厘茄。每款配料都好新鮮。牛油果除咗係superfood之外, 用嚟送飯都相當之好味,creamy嘅口感食落仲有少少似三文魚添。咖啡就叫咗呢一杯特別少少嘅《Dirty》。 呢一杯咖啡飲落滲出榛子nutty味, 而且仲有冰火嘅感覺,上暖下冰,令人 enjoy。仲有店長推介嘅呢個呢一款生酮burger, 有煙三文魚、cream cheese、同牛油果醬, Burger包食落軟熟,

仲有店長推介嘅呢個呢一款生酮burger, 有煙三文魚、cream cheese、同牛油果醬, Burger包食落軟熟, 絕對令人有驚喜, 簡直係食住瘦呀。

• Dirty