2017-10-24 1974 瀏覽
今日因為感冒,休息一日。訓到自然醒後,就同屋企人一齊出去食野兼買餸。我地去左好耐都無去嘅翠園懷舊一下。我地叫左幾個點心同一個擔擔麵。擔擔麵。我以為份量似上海酒家嘅份量,不過依份似係一人份。唔緊要,我地一人少少試下味先!味道不錯,濃度適中,可再多少少麻香及辣度。麵就軟硬適中,有咬口,唔會太林。叉燒酥。依家好多地方嘅叉燒酥都係長條形,見到依個三角形,好有回憶呀!叉燒酥鬆軟,只係皮略為厚,可以加多少少叉燒,味道會更豐富。豬膶燒賣。好耐無食過喇!叫點心時都有掙扎,唔知叫豬膶燒賣定鵪鶉蛋燒賣,兩樣都好懷舊,最後都係叫豬膶燒賣啦!一上枱就見到兩塊大大嘅豬膶,好吸引呀!一定要襯熱食。豬膶唔會太硬太老,剛剛好,處理得好好,唔會有豬嘅腥味。帶子菜苗餃。翠綠嘅餃子皮令菜苗餃再多一點清新,而帶子同菜苗份量適中,每一啖都食到菜同帶子,不錯!潮州粉果。依個潮州粉果同平時食嘅有少少不同,佢帶有輕微嘅辣味,喜歡食辣嘅朋友可以試下,都幾特別。鮮竹卷。有豐富嘅素菜餡料,同其他酒家差不多。胡椒包。依個係其中一樣好想試嘅點心。胡椒包入面包住豬肉餡,下面有京葱,夾住一齊食好香,好味。豬肉餡可以再多少少胡椒,會更香,份量亦可再
今日因為感冒,休息一日。

訓到自然醒後,就同屋企人一齊出去食野兼買餸。

鮮竹卷。有豐富嘅素菜餡料,同其他酒家差不多。

胡椒包。依個係其中一樣好想試嘅點心。胡椒包入面包住豬肉餡,下面有京葱,夾住一齊食好香,好味。豬肉餡可以再多少少胡椒,會更香,份量亦可再多少少,會令到整個胡椒包更豐富可口。
2017-10-24
午餐