餐廳: 四哥車仔麵
資訊:

2021-10-05 290 瀏覽
今日放假和女朋友來到紅磡寶其利街搵食,大家都唸住撞下運氣,真係對依條街零頭綷。差唔多行到街尾見到一陣細細間「四哥車仔麵」有車仔麵又有海南雞飯,女友like 車仔麵,我 like 海南雞飯,perfect match 。店員是位叔叔,有禮也主動問我地想食乜嘢,感覺良好。我第一時間問下海南雞個飯系吾系油飯先,店員話是油飯,我就即時要一碟,轉雞脾只係加$5 不久先奉上冬瓜湯,溫度足鮮甜好味,肯定唔係例湯咁簡單。海南雞是全去骨鷄脾,冇偷工減料。用上黃油雞,雞皮和脂肪也較黃,因為健康理由吾吃鷄皮,鷄肉則非常嫩滑,有雞味,付上是蒜蓉辣椒醬,我覺得有點搶去雞肉的鮮味,雞肉淨食已經好好味。黃色油飯絕對吸引我,味道無顏色咁突出,都有啲味,入口粒粒分明,不黏口也不太油。整體來講成碟飯性價比系高達。至於「車仔麵」大有大食、細有細食。蘿蔔、冬菇、雲吞、豬皮、辣魚蛋配粗麵鮮蝦雲吞一定最好食,因為睇到老闆娘即包,誠意分十足。辣魚蛋惹味彈牙、蘿蔔鬆化冇渣、冬菇細細粒蠔油味足、豬皮煮到半溶,好似食緊花膠咁,水準吾錯,下次試其他餸先。新張期內送飲品最犀利係有店主自家煲嘅「五花茶」 四個車仔麵俾我感覺很有家嘅味道。

店員是位叔叔,有禮也主動問我地想食乜嘢,感覺良好。
不久先奉上冬瓜湯,溫度足鮮甜好味,肯定唔係例湯咁簡單。

海南雞是全去骨鷄脾,冇偷工減料。
黃色油飯絕對吸引我,味道無顏色咁突出,

至於「車仔麵」大有大食、細有細食。
蘿蔔、冬菇、雲吞、豬皮、辣魚蛋配粗麵
鮮蝦雲吞一定最好食,因為睇到老闆娘即包,誠意分十足。

新張期內送飲品
最犀利係有店主自家煲嘅「五花茶」
四個車仔麵俾我感覺很有家嘅味道。
2021-09-14