2022-07-15 1536 瀏覽
難得一家人飲茶,唔想成日食黎食去都係嗰幾款點心,今次喺天水圍見到呢間湘川滬🤭,一於試下佢。選擇好似都幾多,除左點心仲有上海菜,好似上海粗炒,年糕等等😏。不過一早都係想食下點心,呢度都有D幾特別既款式,出面都比較少見。上海年糕蒸排骨,呢款做法唔錯,因為用年糕墊底,可以吸收排骨既肉汁,年糕煙韌惹味,不錯!鵪鶉蛋燒賣,古老既一款點心,不過呢度整得麻麻地,燒賣一夾就散,鵪鶉蛋完全分離,食得好論盡😅。黎得呢度我覺得必食小籠包👍👍,皮唔太厚亦唔算好薄,反而我覺啱啱好,包住所有既湯汁,豬肉肥瘦適中,所以比較軟滑,上枱時熱辣辣,必食推介😋😋。反而生煎包就唔太好食,餡料比較少,同埋有少少雪味,包皮過厚,令到整體乾身左D🥲,可以不試。鼓汁蒸鳳爪,只係正正常常,無咩特別。糖醋魚塊有驚喜,魚塊炸得香脆,糖醋汁掛喺魚塊上面,口感一流🤗。今次食呢間湘川滬,覺得比平時酒樓飲茶好,因為可以選擇食上海菜,最喜歡係小籠包,其他食物就有好有唔好,如果住得遠就唔需要專登入黎食🤭。

鼓汁蒸鳳爪,只係正正常常,無咩特別。

2022-07-11