2018-01-15 1111 瀏覽
住附近已經食燒鵝食到厭,今日想食吓家常便飯,諗住有蘇民峰加持唔太差掛,點知中伏了。其實幾年前幫襯過一次燒鵝,食完覺得麻麻己經無返轉頭,今次想試吓佢小菜得唔得,所以無叫燒鵝。花雕煮花甲,花甲好大隻,但無咩鮮味,少少腥。雖然花雕味好濃又有勁多薑,但都係唔好食。煎蓮藕餅,咬落膠膠地,初時仲諗究竟食緊咩,蓮藕少得可憐,於是問侍應呢塊嘢除了蓮藕仲有咩,佢好直接答係粉,哦⋯⋯原來粉多過蓮藕,佢改名做煎蓮藕糕會好d。要讚既話只能讚佢可以將d粉達到咁膠,好功力。個生菜豆腐鯪魚球湯味道比較正常。 成餐飯靠呢個湯送白飯先至飽,本來有諗過要唔要燒鵝送飯,但心諗都係博唔過,唔比佢賺$160蚊。結論,唔會再去。

結論,唔會再去。
花雕煮花甲
煎蓮藕餅