2024-05-05 0 瀏覽
小妹身為紅磡區街坊,早喺呢間日式家庭料理店開業時就食過,當時覺得尚可,之後人龍越來越長就更唔想等(個人認為唔值等>20分鐘😝),適逢有朋友大駕光臨黃埔,又見唔駛等,就決定再試呢間區內名店,不過略為失望,大部份小菜都流於普通水準,但呢個價錢就偏貴啦🙈菜單上選擇多,米飯、主食、冷盤、熱食、甜品都有得自由配搭,對於乜都想試,每樣試少少嘅朋友嚟講,都係一個好選擇,只不過揀吓揀吓,價錢都唔平,每人亦限低消$80。醬油蛋飯米飯香軟,但未至於講到咁驚豔,飯亦唔夠熱;醬油蛋少失望,雖然賣相吸引,質地厚稠,但醬油味同蛋味都唔夠濃郁,唔盡興呀😆。松葉蟹薯仔沙律用料的確多,但味道較單薄,青瓜亦淋咗失口感。雖然加咗蟹肉,但竟然唔及大户屋嘅薯仔沙律好食同醒胃🤪紅酒汁煮牛肋條牛肋條軟腍,但整體味道過於單一,紅酒味唔算出,亦冇呢道菜應有嘅惹味同配料香味。奶油菠菜鮭魚唔算特別,鮭魚肉質唔夠嫩滑juicy~柚子手羽中柚子味調較得幾好,係醒胃嘅,但坦白講呢味本身就應該最唔易出事。

醬油蛋飯

松葉蟹薯仔沙律

紅酒汁煮牛肋條

奶油菠菜鮭魚
唔算特別,鮭魚肉質唔夠嫩滑juicy~

柚子手羽中
2024-02-06