2017-09-26 1375 瀏覽
天水圍愈來愈多餐廳進駐,只要你諗到想食咩,附近商場都能滿足到你,真係食得方便,而且好容易找到好食的餐廳。前幾天來到這間食北京填鴨有名的鴨子園,朋友告知他早前晚市來到想食填鴨已經賣完,今次我地黎到食午市就可以試到了,看來哩間餐廳的填鴨好受歡迎。入到餐廳第一反應是:哇,裝修得咁靚既!餐廳的裝修非常精緻,有種中西合璧的感覺。環境的確能提升食客用餐的心情。打開餐牌見到有午市套餐,價錢大眾化,免加一及茶芥係加分位,我地點左一個烤填鴨同黃金蝦球套餐。大約等左10分鐘左右就上菜了,上餐速度快!套餐包一碗老火湯及白飯,特別一提是碗冬瓜火鴨湯好清甜,跟餐送既都唔係求其,好飲。北京填鴨肉嫩皮薄,夾住青瓜同填鴨皮食好味道!諗番起都好耐冇食過北京填鴨喇,今次食番格外好食。另外仲點左醉乳鴿,花雕酒好香,乳鴿都大隻多肉,完全高水準,我地都對哩碟小菜讚口不絕。黃金蝦球炸到金黃色,外層的咸蛋黃酥炸金香,蝦球爽口,真係好食!是日的另一亮點係哩碗酒釀湯丸,跟餐加$10,好抵,落單果陣叫左一碗,點知食左一啖已經要追加多一碗,淡淡清香桂花,湯丸薄皮多芝麻,好食到一啖湯水都飲清光。下次一定會再黎食,而且必會點哩碗酒釀湯丸!

北京烤填鴨(例)
花雕浸醉乳鴿
黃金蝦球
酒釀湯丸

下次一定會再黎食,而且必會點哩碗酒釀湯丸!
午餐
北京烤填鴨(例)
黃金蝦球
酒釀湯丸