2015-12-12 1142 瀏覽
與朋友一行6人,每月一次飯局。來海宴樓飲過茶點心超水準,所以試下食晚飯,果然有驚喜,晚飯小菜高水準,海鮮生猛好味之餘,又多選擇兼經濟實惠。今晚的確盡興而回。7:3O到,己有一半檯滿,好在訂了位,坐底先叫個$188自選3個海鮮。鼓椒炒蛤蜊,蛤蜊大細一般,最好就是放沙放得乾淨,而且蛤蜊肉新鮮躺在殼上,不會殼肉分離,豉汁濃淡咸辣得宜,不會死咸不會嗆喉。鼓汁煎海蝦😋,海蝦煎得惹味乾脆,蝦頭爆膏,蝦嘴及蝦腳剪得好乾淨,所以連頭連身成隻也可食埋,好味到食蝦吾見殼,得番小小蝦尾,蝦肉彈牙夠爽又有肉汁,正。鼓汁蒸黃立倉,條魚細條左D,但係$188三個海鮮真係想食人隻車咩!條魚新鮮嫩滑,都係食剩排骨。另外再散叫幾個菜。炸子雞半隻,蒜香惹味,雞肉嫩滑,雞皮脆到不得了,只是雞胸部位比較瘦/薄肉。銅盤烏糟雞半隻,末打開錫紙已聞到濃烈雞味,令人萬分期待,真係口水都流埋,打開錫紙發覺半隻雞份量都吾少,鋪滿成個銅盤,東菇云耳炸菜與雞及麻油實在配搭得很出色,只是略嚴其中炸菜小小偏咸。黃金豆腐😋,出色推界之一,上菜時己聞到七味子及蒜香味,食落加多重黑芝麻及豆香味,豆腐切得小小一口,外皮炸得金香脆口乾身,脆到好似食薯片,

另外再散叫幾個菜。炸子雞半隻,蒜香惹味,雞肉嫩滑,雞皮脆到不得了,只是雞胸部位比較瘦/薄肉。銅盤烏糟雞半隻,末打開錫紙已聞到濃烈雞味,令人萬分期待,真係口水都流埋,打開錫紙發覺半隻雞份量都吾少,鋪滿成個銅盤,東菇云耳炸菜與雞及麻油實在配搭得很出色,只是略嚴其中炸菜小小偏咸。黃金豆腐😋,出色推界之一,上菜時己聞到七味子及蒜香味,食落加多重黑芝麻及豆香味,豆腐切得小小一口,外皮炸得金香脆口乾身,脆到好似食薯片,肉面豆腐嫩滑無比,師傅火喉好嘢。九肚魚是必食推界😋,我咁大個女末食過咁粗壯肥大的九肚魚,以往食的像手指般粗,這裡的九肚魚似個小雞脾,1條抵得住出面的5一6條,一碟有6大條,仲要用竹韱上,所以真係似足食雞脾咁,脆醬薄薄吾厚粉,一咬金香鬆脆,九肚魚除魚肉卻嫩滑得像食炸鮮奶般,大家一於大啖大啖咬,好味到好似一班細路小息時食炸雞脾般開心,真係爽真係暢快。仲有個海鮮浸菜苗,真係扺食,竟然有竹笙! 味道吾洗講,鮮甜無比啦。

最後,終極必食推介~有汽礦泉水杏汁豬肺湯😋😋😋. 吾好問點解要用有汽礦泉水,我吾知,淨知道超好飲,我咁大個女,呢個湯係驚為天人,超水準之作,每人$22真係仲平過XX堂,杏汁清新入肺,飲完真係齒頰留香,整個口腔洋溢著濃濃杏香,令人有種滿足幸福的感覺,再看看端出來的湯料,裡面有多多清甜豬肺肉外,還有小小吊味的瘦肉及雞爪,朋友話連D煲湯瘦肉都甜過人,師傅真係比足料,應該係誠意之作。呢碗湯為是日晚飯畫上完美句號。

我見有人包房食飯,叫了兩大盤瀨尿蝦,隻隻手臂咁長,下次要試下。
$188 有3個海鮮
要了$188 三個海鮮,再加1窩湯及5個餸
抄蛤蜊,煎蝦
銅盤烏糟雞半隻(開錫紙前)
銅盤烏糟雞半隻(開錫紙後)
炸子雞半隻
黃金豆腐
有汽礦泉水杏汁豬肺湯
湯料可見十分足料
2015-12-12
$188 有3個海鮮
要了$188 三個海鮮,再加1窩湯及5個餸
抄蛤蜊,煎蝦
銅盤烏糟雞半隻(開錫紙前)
銅盤烏糟雞半隻(開錫紙後)
炸子雞半隻
黃金豆腐