2018-02-12 392 瀏覽
係香港大部分嘅打工仔女都係受資本主義壓逼嘅可憐寶寶 作為資本家的下層,我決定...繼續被勞役😂 勞役完之後就對自己好一點,就食返件cake,嘆返啖茶。今日就係銅鑼灣食街的LadyM小資一個下午。去到4點以為其他人未放工會少啲人,點知都係長長的龍 無所謂啦,都排啦!過咗唔夠三分鐘,好彩排咗!後面又黎咗一堆阿姨!果然係MCake響噹噹。排咗半個鐘,有得入去喇!咩都無諗就叫左Salted Caramel索價$75當然有原因。看看千層蛋糕每層crepe都非常薄,層層平均的忌廉,除咗上碟是唔小心的令蛋糕面有點卜起之外,賣相已取得相當高分。味道方面,焦糖味不死甜,加了鹽是有點關係的,鹹味只有那麼一丁點,也就是我喜歡的原因(總覺得又鹹又甜的甜品很奇怪呢!),所以也要歸功於LadyM鹹甜分量得宜的控制。忌廉香滑而且小泡泡細密,每一啖口感一致又吃到千層蛋糕的賣點--細緻的千層(不是廢話),没街外的粗糙的千層皮的感覺就點了一件蛋糕,吃了一下午,也是一種消費的小確幸。雖然座位是窄了點,人又多了點,聲量也有點大,但為了千層蛋糕,我會再來的。
係香港大部分嘅打工仔女都係受資本主義壓逼嘅可憐寶寶

今日就係銅鑼灣食街的LadyM小資一個下午。

去到4點以為其他人未放工會少啲人,點知都係長長的龍

海鹽焦糖千層蛋糕

就點了一件蛋糕,吃了一下午,也是一種消費的小確幸。