2019-03-07
係沙田搵食確係一件苦事,如果身處新城市廣場就更煩,間間都門庭若市,等位係必然的事。我慣性係地面層會轉去鼎泰豐、simply life果邊,呢次試下轉去另一邊搵食,「亞蘇爾」係賣澳門菜的,澳門菜都係我喜好,正好(冇記錯都差不多有兩年冇去澳門了)。澳門菜有邊樣係必吃?我一定會選白酒煮蜆,呢度係叫葡式檸檬白酒煮海蜆($118),一上枱,就覺得湯汁非常多。飲一啖,有牛油香氣,但白酒味就若有還無,所以香味稍遜。蜆有十幾隻,肉唔算飽滿,但都叫爽口鮮甜。見親「鵝肝」兩字就會心心眼的我㨂左至尊鵝肝焗鴨飯($158),不過食第一啖就後悔了。我未曾試過食鵝肝會乾到鞋,看來一早連埋d飯一齊焗,焗到過晒龍。飯都有乾的情況,加埋大量芝士粉就乾上加乾,其他如臘腸、橄欖等等都有點乾硬化,完全唔知想點,千祈唔好叫。主菜麻麻,反而小食有點驚喜,葡國直送沙甸魚芝士脆三文治($78)幾好食,沙甸魚蓉有魚味但唔腥,加埋半溶芝士就增加鹹香。多士烘得金黃香脆,薄薄厚度亦得我心。伴碟的炸薯角都冇hea做,調味得當,炸得金黃,外脆內軟,不錯。其他如烤乳豬、馬介休球、葡撻等等都想試嘅,但主菜做得一般,信心已減半,除非下次再企係新城市廣
其他如烤乳豬、馬介休球、葡撻等等都想試嘅,但主菜做得一般,信心已減半,除非下次再企係新城市廣場茫無頭緒諗唔到食咩啦。