2021-09-28 116 瀏覽
今日book咗食tea set,行入鋪頭範圍就有唔少不同風格嘅打卡佈置,行到去最入就係餐廳範圍,裝修一樣好靚,三面落地玻璃景緻開揚,今日好彩天氣好好一入座首先每位會送上一杯香檳,下午茶時段只供應一款tea set,所以入嚟都唔使order,只需要選擇套餐配咩飲品,點配花茶係原個茶壺上桌,配上一套同花式茶具,好有英式下午茶嘅感覺臨近中秋,呢度tea set menu都添加中秋氣氛,三層架最頂層係一個迷你白蓮蓉蛋黃月餅,同埋其他甜點。第二第三層就係鹹食,另外會配上一份鮮忌廉同果醬配鬆餅。我習慣先食鹹食,甜品放到最尾。蜜桃龍蝦沙律奶油多士雖然係冷盤,龍蝦味都幾鮮甜,可惜多士軟身。松葉蟹沙律墨西哥薄餅都食到絲絲蟹肉,墨西哥薄餅無俾沙律醬影響,唔怕咬開會散。煙三文魚酸忌廉撻配鱘龍魚子,煙三文魚鹹香唔腥,但配酸忌廉味道太濃,完全食唔到魚子味。另外三款鹹食可以無限添食,職員會推手推車,有需要就可以叫佢添加。芝士焗烤雞肉鬆餅,酥皮夠酥脆,等佢添食時段,剛剛返熱出嚟更加好食。芝士咖哩雜菜批都唔錯,批底夠鬆脆,咖哩味唔會太搶,大蝦山葵沙律醬多士就冇乜特別。英式鬆餅夠鬆化,塗上鮮忌廉或者果醬一樣夾。鮮檸檬撻

英式鬆餅夠鬆化,塗上鮮忌廉或者果醬一樣夾。鮮檸檬撻檸檬味好清新,撻皮一樣鬆脆。柚子芝士蛋糕係蛋糕上面有一點柚子醬,柚子醬酸酸甜甜,芝士蛋糕芝士味重,偏甜,雖然三款都係無限添加,但芝士蛋糕一件都夠。

宇治抹茶味蛋糕抹茶味香濃,冧酒朱古力軟心星球賣相可愛,但係食唔到冧酒味,朱古力同軟心效果就有,而且底有薄脆。

雖然用餐時間限時兩個鐘,但可以食完之後再先再出去走廊範圍影相,職員全部都會友善配合㗎
2021-09-15
  • 英式鬆餅