2018-12-17
黑糖熱潮減退,但飲品潮繼續,飲品店開到好似便利店咁,梗有一間喺左近,雖然我地都係飲料控,但都唔會再追住黎飲,根本追唔切嘛。中環半山電梯附近呢間T-Parc喺遠處已經望到,門面亮眼,透過玻璃隱約見到店內。裝潢以花、草為主題,原來係間本地茶飲店。店內有少量空間供客人即場飲用,光猛企理,可見沖泡過程。餐牌選擇多,分奶蓋茶、奶茶、果茶、蘇打、原茶,定價$20-36。部分飲料固定甜度、冰度,帶他可以自選。配料有芝士奶蓋、珍珠。飲料賣相都幾靚,特別係添加花花嘅款式,一路諗我都好掙扎,想點水果茶、又想點奶蓋茶。T-parc花花蘇打 $34見到店員好認真好細心咁「佈置」杯花花蘇打,賣相好少女心,就好似一杯無酒精嘅cocktail。面頭有玫瑰花、桂花、茉莉花、薄荷葉、迷迭香等,加上藍莓、切片蘋果,聞到好重花果香,加上蘇打、細碎冰塊製作,飲用前先攪拌,味道熟口熟面,都係甜甜地嘅梳打味,固定甜度。以花味為主嘅飲料好蝦人飲,如果唔鐘意花味,可能會覺得好藥水,呢杯都冇大問題香蕉可可 $30簡單嘅香蕉朱古力,不死配搭,朱古力味中庸,唔會膩,不過可能呢條蕉唔係好熟好熟,覺得唔夠香,可能我鐘意甜野啦,哈。
T-parc花花蘇打 $34
香蕉可可 $30