2018-11-20
經過無數次十一茶屋,亦都見過很多人分享,飲料賣相打卡一流,終於一試。鋪頭開揚,用料、製作過程透明。事後方知道原來品牌來自台南,可能因為佢喺LCX一個檔口仔,展現唔到台式飲料嘅裝潢風格。餐牌選擇多,主打產地台灣嘅原茶、花蜜、鮮奶歐蕾、冰沙等,定價$22-42,糖度、冰度自選,一律中杯,加8蚊可轉成瓶裝。配搭台灣有機食用花,追加天然食材製作嘅手工珍珠加10蚊,價格小貴。不過做緊優惠,每日有限定口味珍珠半價、週一至週三,任何茶飲第二杯半價;週六日買某啲冰沙產品,有半價加購優惠雖然店內有樣品展示,不過花多眼亂,我就參考網上圖片,店員亦都有作出簡單介紹,鐘意漸層效果可以選擇花蜜式者含奶嘅歐蕾系列。最終點左一杯歐蕾、一杯冰沙,追加左珍珠。玫瑰鮮奶歐蕾 $30三層漸層顏色好靚,同圖片一樣,面頭仲加上可食用玫瑰花瓣。我先直接飲用試左原味,底層嘅感覺係玫瑰糖漿,味道唔假亦不廉價。鮮奶係澳洲品牌,頂層係幾乎無糖嘅茶,攪拌後珠瑰味更易接受,冇香精感,同鮮奶茶亦都好配合,呢杯不錯飲,即使全糖我都可以接受芒果新冰樂 $40 (彩色珍珠+$10、 藍蝴蝶+$5)芒果沙冰相對失色,雖然沙冰打得細滑,但果味甜度偏高,
餐牌選擇多,主打產地台灣嘅原茶、花蜜、鮮奶歐蕾、冰沙等,定價$22-42,糖度、冰度自選,一律中杯,加8蚊可轉成瓶裝。配搭台灣有機食用花,追加天然食材製作嘅手工珍珠加10蚊,價格小貴。不過做緊優惠,每日有限定口味珍珠半價、週一至週三,任何茶飲第二杯半價;週六日買某啲冰沙產品,有半價加購優惠 雖然店內有樣品展示,不過花多眼亂,我就參考網上圖片,店員亦都有作出簡單介紹,鐘意漸層效果可以選擇花蜜式者含奶嘅歐蕾系列。最終點左一杯歐蕾、一杯冰沙,追加左珍珠。 玫瑰鮮奶歐蕾 $30
芒果沙冰相對失色,雖然沙冰打得細滑,但果味甜度偏高,建議微糖或以下。追加嘅珍珠承托於沙冰上,顏色來自蔬果,蝶豆花、抹茶、蘿蔔、火龍果、白玉等,size偏細粒,口感實淨,唔夠煙韌彈性,雖然藍蝴蝶當日有優惠,不過追加嘅價錢依然偏貴。