2021-07-26
離大圍火車站超級遠,行好耐,亦好難搵。好多人食,要等一陣入座,裝修好骨緻,木系裝修果然冇得輸,座位亦好闊落,但有限時60分鐘。*Gnocchi 馬鈴薯團 $92忌廉汁/煙肉/白菌/溫泉蛋/芝士/洋蔥全部都係白色,配色差啲,如果可以配多少少綠色會靚好多。馬鈴薯團好軟腍好pillowy,pillowy係啲西人成日用嚟形容gnocchi嘅形容詞,有澱粉質嘅咬口,有啲煙韌,好特別嘅質感。忌廉汁+芝士+溫泉蛋汁好濃,好cheesy但同時亦好膩,好易食到膩。Shakshuka 港式煲蛋 $88焗蛋/意式辣腸/羽衣甘藍脆片/薯仔/豬肉腸/蘑菇/希臘菲達芝士/番茄醬Bagel可以揀原味/芝士/芝麻,芝士好香,鹹香味啱啱好,貝果少少煙韌,偏向行鬆軟路線。正宗Shakshuka其實係超濃番茄汁+紅椒+意式辣腸+焗蛋,呢到嘅shakshuka少番茄味,同時好稀好水,面頭反而超多拉絲芝士。薯仔腍但唔夠薯仔味,本身調味亦好淡。辣腸好有驚喜,似午餐肉嘅樣,扎實又有豬肉味。菲達芝士得面頭果幾粒,羽衣甘藍脆片得面頭一片,感覺我俾佢個餐牌呃左甘。沙律新鮮又多款,菜,番茄仔,黑橄欖,蘿蔔仔,配色靚又好食。French o
Gnocchi 馬鈴薯團 $92
忌廉汁/煙肉/白菌/溫泉蛋/芝士/洋蔥
Shakshuka 港式煲蛋 $88
French omelette(brioche only) 法式蛋卷(配布里歐麵包)
兔治豬肉/黃紅波椒/羽衣甘藍/車厘茄/煙肉/意大利乳清芝士
布里歐麵包係重蛋重牛油嘅麵包,呢度嘅布里歐反而係乾啲又淡味啲,唔係一個合格嘅布里歐。乳清芝士本身好淡味,所以都真係好淡味。蛋卷望落好似外香內嫩,實際上蛋卷入面好乾,同啲餡料都唔係好夾。唯一夾係麵包+炒蛋呢個組合。