2019-06-22
成日次次飲手調飲品阿媽都耍手擰頭,點知今次佢主動話想試新開的一間飲品店,皆因佢主打我阿媽好鍾意食的芋頭。遠處見到已經見到店舖滲透住濃濃的粉紅少女風,有打卡位仲有得坐住涼冷氣等飲品,大熱天時真係一大賣點!我覺得呢度優勝地方係有一個明確主題嘅主打飲品,亦推出一些特有飲品阿媽叫咗個芋頭櫻櫻西米露,超級濃郁芋頭味因為佢落芋泥份量絕不手軟,阿媽話喝一杯便可省回午餐!芋泥香軟滑口,加上Q Q 的西米是永遠的經典配搭。不過我覺得唔需要再加櫻櫻已經夠好,因為都係純粹加啲粉紅色,反而天然啲重好!因為今日天氣太熱,見佢有個主打飲品有西瓜,所以選了西瓜白虎奶蓋。原來白虎係豆腐布丁咁解,為成杯飲品加點口感。估唔到奶蓋配西瓜都好搭,西瓜汁夠晒解渴,而且撈埋奶蓋之後變左好漂亮嘅粉紅色。平日男仔頭嘅我都忍唔住話靚!奶蓋味道都算唔錯,當然係我心目中都始終係大陸果間好飲少少。🙏題外話,雖然最初見到收銀叔叔有點生手(似係屋企人),後來上網睇話呢度係大學生創業即刻覺得要支持小店!而且小鮮肉店員(唔知係咪就係老闆?)顏值甚高,唔知會唔會吸引到一班妹妹仔呢?😂