2020-02-01
同阿爸行完山,好需要補充卡路里。係荃灣新商場海之戀搵嘢食,廿一堂就係西鐵站C2出口對面。6點黎到,有兩三枱客,窗邊望海位已經有人坐。所以坐只好坐入d,離遠望海。環境都算闊落。我叫咗新將開期間限定的三文魚籽燒豚丼,配麵豉湯。大福同泡菜二選一,我就選擇咗大福。飲品就轉抹茶紅豆冰,當獎勵下自己。阿爸就叫咗廿一燒牛丼。一上菜第一下對兩個餐都有d失望,因為都幾多燒焦,但係食物都唔可以以貌取人,食落個豚肉好甘香,亦都唔乾,有油脂。一件一件咁送飯食又邪惡又好味。米飯本身吸收咗一d燒肉汁,加埋甜甜地嘅三文魚籽,令人一口接一口食飯,整到最後做單獨食豚肉。至於阿爸個燒牛丼望落好似牛肉乾咁乾,食落有d好細件嘅牛肉的確似食緊牛肉乾,但只係佔少數。焦嘅效果嘅好處係食落好重嘅燒烤味。相比乾,個燒牛丼最大改善之處係鹹咗少少,配飯食就唔多覺,單獨食就會。加12轉配抹茶紅豆冰絕對係好選擇,相比其他日式連鎖店,呢杯抹茶味算濃,加埋粒粒分明嘅紅豆,都唔會過甜。美好嘅一餐由大福劃下句號。溫馨小提示:用餐後要自己收拾架~
廿一燒牛丼
三文魚籽燒豚丼
溫馨小提示:用餐後要自己收拾架~
廿一燒牛丼