2020-01-02
每次到新蒲崗食飯時總會見到呢間門口大排長龍, 今次比平時早黎到新蒲崗覓食, 黎到大概6:30, 可能時間尚早, 唔使等位而且仲有吉枱, 一推門就可以安排入座.佢地既送菜都幾多款, 要簡野食都要d時間嫲嫲雲吞雞最出名係佢地既雲吞同雞湯, 黎到當然要叫返個試下!燉湯價錢都幾抵飲$49翅頭螺肉雲吞雞湯登登登登! 一放上枱就已經聞好陣陣既雞湯味, 好大份雞比肉係入面, 不過唔好以為會好hi呀d肉, 估唔到d肉都唔錯嫁! 飲頭入喉都幾香濃, 濃度唔係超濃湯既味道, 但真心飲得出係燉湯果種感覺~不過覺唔覺得有d奇怪呢? 翅頭螺肉雲吞雞湯..翅頭螺肉雲吞雞湯...翅頭螺肉雲吞雞湯........咦? 雲吞呢?! 其實本身都冇為意, 食到咁上下先發覺.......之後出既湯好似碗碗都有2粒雲吞, 睇黎廚師先生唔記我左放比2粒雲吞比我, 試唔到佢地既出名雲吞tim~ 唯有下次再試喇因為同男朋友食野既份量都唔算多, 呢度最開心既係可以點半份, 細細碟份量唔算好多, 岩晒胃口細既人, 不過一大班人既就食返一份喇!!雞絲粉皮$20麻醬香幾濃, 做得唔錯, 不過個人略微覺得麻醬可以教稀少少, 宜家比較傑同黏口,
佢地既送菜都幾多款, 要簡野食都要d時間
燉湯價錢都幾抵飲
$49翅頭螺肉雲吞雞湯
雞絲粉皮$20
麻醬香幾濃, 做得唔錯, 不過個人略微覺得麻醬可以教稀少少, 宜家比較傑同黏口, 不過勝在味道夠香
干煸四季豆$27
呢個幾好食, 肉碎好夠味, 同埋個豆做得幾干身爽脆, 呢個用黎拌飯食都唔錯
年藕仔炒豬肚$35
因為用上泡椒炒, 食落帶酸, 而且有時都食到有D辣, 豬肚切得比較幼, 食落有d林, 如果粗返d同帶少少口感會更加好
兩小口食到呢度就滿足了, 味道唔錯! 下次如果唔使排隊既再試試佢地既酸菜魚先~