2016-01-24
經過大角咀食lunch..星期日咁早其實冇乜餐廳開哂。 見到有間burger叫May Day,個Logo係一隻獅子,幾可愛,播住好響既英文歌,就揀呢間啦。 入面座位有4個,平時可以坐出面,不過今日得4度實在太凍,所以揀左坐入面,格仔矮枱坐落亦好有情調。 店內貼滿食物既相片,櫃下面係店主既收藏品,可以比食客一面食一面睇書。 店舖採用open kitchen...坐喺度可以目擊整個煮食過程,即叫即整,兩個大廚好合拍,而家先知道原來整一個burger有咁多工序,絕對唔係m記咁簡單,未食已經聞到香味。 Menu好簡單,單/雙層,有牛有豬,可以加配料碎蛋/芝士/煙肉。 另外仲有一張menu既burger特別少少,有個海南雞漢堡都幾得意,不過太早未有得賣,所以我就揀返傳統既cheeseburger,burger價錢$30-$70都有,價格比較親民。 雙層芝士碎蛋煙肉漢堡 $70係我食過最大既burger...一啖都咬唔哂,影相既時候芝士已經慢慢漏出。 麵包皮脆脆地,一咬落去蛋碎同芝士就"咇"出黎,牛肉有兩大塊,食落牛味不夠重,但肉質嫩滑好Juicy,
雙層芝士碎蛋煙肉漢堡 $70
碎蛋沙津+汽水 combo $15
蛋白配沙律醬,沙津蛋同菜都好新鮮,細細碟做side dish啱啱好,又健康又好吃。
朋友加既 combo $25 窩蛋芝士薯條
薯條炸同焗完都冇乜油,唔會好咸而且有陣芝士香味。
食完都冇好口渴,可見味精不多,隻手亦冇油淋淋,係食burger之中健康既選擇👍🏻下次要再試下飯既burger