2021-06-22
忙咗成個禮拜,星期五梗係要飲返杯happy下啦。尖沙咀厚福街一向都係一條食街,不過今次就幫襯樓上鋪,一間新開嘅叫Mo Mo Kushiage,食大阪炸串,香港都少見,所以有啲期待。一入餐廳已經感覺到日本居酒屋嘅氣氛,即刻揀返支靚Sake飲吓先。就叫咗支空藏生原酒,喜歡生原酒夠Raw,沒有太多嘅修飾,爽口易飲,話咁快就飲咗半支🤪跟住叫返個燒明太子送酒。鹹鹹香香嘅明太子果然送酒一流。另外再叫咗南瓜沙律同埋炸雞翼作為前菜。南瓜沙律很鮮甜,混合咗青瓜絲同火腿粒,特別好食。炸雞翼就正常。之後嘅炸串都陸陸續續上枱,師傅會根據我哋食嘅進度而將炸串續樣上,唔會令到炸串放得太耐而腍咗👍首先上枱嘅係炸山藥,即係鮮淮山,炸漿薄,淮山爽口,為之後嘅炸串揭開序幕。再嚟就係炸帶子三文魚子,整體上呢間店嘅炸漿都比我响大阪食嘅薄,唔會令到人好飽。帶子炸得啱啱熟,上面鋪咗三文魚子,作用就係提供鹹味,因為帶子本身完全沒有調味,食到鮮味,但鹹味就要由三文魚子提供,整體上呢個組合都幾得意😎之後就有蒜頭同法國血鴿髀肉。蒜頭應該之前經過蒸煮,完全沒有蒜頭嘅辛辣味,但就就保留咗甜味,幾好食。血鴿髀肉就係意外嘅驚喜,肉身炸得好嫩,仲
跟住叫返個燒明太子送酒。鹹鹹香香嘅明太子果然送酒一流。
血鴿髀肉就係意外嘅驚喜,肉身炸得好嫩,仲充滿肉汁,而肉本身沒有特別嘅調味,反而食到血鴿肉嘅鮮甜,暫時係全晚最喜歡嘅一個item😋
食吓食吓已經要開第二支酒啦。加茂錦荷札酒,侍應介紹呢支酒上面嘅號碼,係代表每次用唔同嘅米種,所以每次來貨都有機會唔同,每次嘅酒都有分別。今晚我哋飲呢支就較第一支偏酸,碳酸味重一啲,配合炸串食又幾夾喎。
跟住試咗炸牛西冷,牛肉本身亦都係完全冇調味,食到濃濃嘅牛肉味,但如果加多少少鹽作調味就一流啦。另外一個窩心位就係師傅將牛西冷成三細粒,食嘅時候唔需要自己用牙將肉扯開,已經可以逐粒逐粒食,非常方便👍
再嚟就有半熟玉子,我估炸呢個玉子都幾難,因為個蛋本身唔係全熟比較軟身,但都係如果有少少鹽嘅調味就更好啦。
炸嘢食到差唔多,就想試吓店舖另外嘅名物:關東煮,五款任由師傅揀,有薯仔,淮山,蘿蔔,鵪鶉蛋同布袋年糕。薯仔好似同關東煮有啲唔夾,而整個湯就偏甜,但木魚香就欠奉,感覺一般。
最後為求飽肚,加咗個雜錦魚生飯,整體正常,冇特別驚喜。
反而最後飲唔夠,再加多支細Sake,鏡山千秋龍脈,呢支個酸甜度就介乎前兩者之間,碳酸味平衡。飲埋佢就啱啱夠喉🤪
整體餐廳食物水平都唔錯,炸醬唔太厚,唔會食到人好膩。但睇返張單,今晚飲酒錢佔咗三分二,睇嚟都係要繼續努力工作,努力賺錢先至夠飲酒🤦🏻♂️😅