2017-08-26
第一次去大鍋口時,真係人逼到就算上到果層,你想出升降機去接待處攞位都難呀.就算俾你逼到去接待處,佢都會話你知唔知要等幾耐,暗示叫你走先,下次book咗枱先好嚟.今時唔同往日喇,雖然仲有唔少人,但當日既虛撼得誇張既情況已經見唔到.我6點到,可以即刻入座.因為要19:30交枱,所以極速點咗個醉雞鍋先.醉雞一啲都無酒味,藥材味都非常輕,有啲後悔叫咗依個湯底.湯底既雞肉要盡快食,因為來到時已經熟晒咁滯.牛肉通常係頭一碟最好,之後就睇運氣,不過今日似乎幾好運,每碟都唔會過肥,肥膏又唔會傾埋一邊,同埋幾有肉味.蝦係實淨既,即係起碼新鮮啦,最好蝦頭都啜埋,食落鮮甜.不過會有低機率遇到梅既蝦.雞子今次比起以前真係好細粒,不過好在依然新鮮,未落鍋前夾落去唔會係冧既,最緊要煮熟時會好爆醬既效果,新鮮既做唔到.脆鯇魚腩實在脆得誇張,又爽又脆,咬落去已經唔覺得係食緊魚肉亦都無理到味道,因為超爽既口感蓋過一切.真係唔知讚好定彈好.牛骨髓,果種獨特既軟滑同味道真係好難抗拒,但係依家連係茶樓都唔係咁易見到.注意唔好煮太耐,因為佢會逐漸縮小直至你搵唔到.凡立貝非常細粒,逐粒食未必食到咩味,一次食幾粒就會嚐到佢地既鮮味
雞子
聖子
豆腐
粟米
鱔
花膠當然唔係海味舖果啲啦,依種無乜味,更加唔會膠口,就算煮得耐都會有少少硬.
比起半年前,基本上每種火鍋料都細份咗,唔係碟頭細咗,而係食材本身細份.以前食既大蝦,雞子,魚雲,全部比今次既大一半.侍應以前個個四萬咁口,依家做到失晒暉連叫佢都未必聽到.
雖然食物和服務都有所退步,但仍然係火鍋放題中頭幾位.