2019-10-15 5572 瀏覽
最近時間比較鬆動,所以多咗時間去留意同發掘一啲特別嘅小店。同時仲多咗個興趣,就係身體力行去「懲罰」小店,哈哈。早幾晚心情唔太好,想約朋友食飯兼飲下酒。有得飲酒嘅餐廳通常集中係油尖旺一帶,搵咗一輪就決定試吓呢間位於山林道嘅餐廳。建議大家網上預約咗先,可以免卻排隊等太耐嘅問題。餐廳環境比想像中細,另設窗邊位,直接望住馬路食嘢。不過我自己就麻麻地呢種座位,感覺較多塵,所以都係坐返入邊好啲。-牛油果蟹肉意大利麵濃濃嘅牛油果醬汁,配上大量鮮甜蟹肉同奶滑意麵,一食就停唔到口。醬汁帶有青醬嘅感覺,稠身但清甜。蟹肉絲份量出乎意料地多,鮮味濃郁。-水牛城雞翼雞翼醬汁唔算太辣,對我而言啱啱好,冶味之餘仲可以食到雞肉嘅鮮嫩。不過同行朋友就覺得醬料香味可以再突出啲。-黑松露薯條薯條份量頗多,炸嘅程度剛剛好。黑松露醬汁香味非常突出,餘香會停留於口腔,但食落又唔會好膩,反而有股清爽感,驚喜十足。-開心果蛋糕本身驚叫多個蛋糕會唔會太飽滯,好彩唔係用芝士做蛋糕夾層,而係選用慕斯,入口相對輕盈。開心果慕絲香甜,餅底略嫌硬咗少少,果仁如果有烘烤過會更香脆,同蛋糕亦會更夾。-Zi當晚重頭戲在於杯酒,但好可惜呢杯實在唔啱我嘅

-牛油果蟹肉意大利麵
牛油果蟹肉意大利麵

-水牛城雞翼
水牛城雞翼

-黑松露薯條
薯條份量頗多,炸嘅程度剛剛好。
黑松露薯條

-開心果蛋糕
開心果蛋糕

-Zi
當晚重頭戲在於杯酒,但好可惜呢杯實在唔啱我嘅口味。
唔知係咪士多啤梨定其他水果嘅問題,入口會有一股藥水味縈繞於喉嚨,反而朋友個杯no.8清新啲,亦無咩藥水味。
Zi
2019-10-11
10 分鐘 (堂食)
牛油果蟹肉意大利麵
水牛城雞翼