2022-02-10 38 瀏覽
提起飯團,通常都會諗起日式飯團, 今次就搞搞新意思,試吓呢間位於尖東嘅台式飯團🍙新宿燒牛肉飯團嘅餡料,與及話係牛肉,我覺得更似係有厚度嘅牛扒,牛扒色澤橙嫩🧡 醬料以百搭嘅沙律醬為主,饀料嘅生菜🥬、肉鬆🐷、油條酥,令口感更豐富而米飯一啲都唔馬虎,混合咗糯米、紫米,煙韌有咬口,而且紫糯米營養豐富,補血又抗氧化,係健康之選👏🏻仙草茉莉茶清熱解毒,淡淡地,清喉嚨一流😌身為芝士控嘅我見到呢個飯團嘅橫切面即刻心心眼😍雖然芝士未去到拉絲,但係好厚身,每啖入口超滿足☺️ 醬料除咗有沙律之外,仲有鰻魚汁,層次豐富😋鰻魚輕輕炸過,影咗一陣相📸先食依然脆身,配料嘅火腿、醃蘿蔔、山菜,同樣令口感更豐富👏🏻揭開紫薯玫瑰露嘅杯蓋,顏色呈深紫色,即刻少女心大爆發💜飲品即磨,所以會飲到微微嘅渣,夠晒真材實料👏🏻入口口感係紫薯,聞落就係玫瑰,整體淡甜,略帶raw味🔅整體嚟講兩個飯團無論係形狀、餡料都可以話同粢飯十分相似!最驚喜嘅係,原來食飯團都可以咁養生😌

仙草茉莉茶清熱解毒,淡淡地,清喉嚨一流😌
新宿燒牛肉飯團 配燒仙草茉莉茶

芝士鰻魚飯團