2024-06-11 272 瀏覽
係尖沙咀行到好攰,諗住快手食個飯就翻屋企,行行下發現musea foodcourt啲餐廳好似全部轉晒,見到呢間食鐵板牛就決定試下。Menu有6款鐵板肉,2款煮嘅牛肉。我地兩個一心食鐵板牛,就叫咗1份鐵板肉眼,蒜蓉汁配薯條 ; 另一個鐵板雜扒,黑椒汁配薯條。鐵板肉眼 肉眼扒上到鐵板都幾吸引算大塊,叫咗5成熟,肉質有小小韌,但近筋位嘅肉就好啲腍啲。蒜蓉汁好濃,仲有啲細細粒嘅蒜增強個味。鐵板雜扒講真個雜扒係有小小失望,首先以為份量會好大,啲扒會齊豬雞牛,點知啲扒細塊過塊肉眼,而且只係得豬、牛、一隻雞全翼同一條腸仔。豬扒肉質還好,但塊牛應該係平價貨同埋用粉那得好勁,雞翼同腸仔都好食嘅。以係尖東貴價商場嘅foodcourt,呢個價錢算接受到,但食翻鐵板牛扒(肉眼/西冷/牛柳/T骨)比較安全,如果好餓配飯或意粉都夠飽。第二樣係佢餐冇包飲品,另加汽水要$20。

鐵板雜扒

鐵板雜扒