2024-07-02
尖沙咀厚福街這家超人氣的串燒店「鳥鑫」,主打使用新鮮雞的不同部位,造出各式各樣美味的串燒,當中有非實刁鑽的,例如:新鮮黃油雞腸、雞冠、提燈、雞心元、雞甲狀腺等等較難控制的部份,這裏的串燒師傅也掌握得很好,難怪這裏經常滿座,而且熟客非常多👍👍▪️野菜條 $ 30先奉上傳統日式串燒店的前菜,沙葛和椰菜,新鮮又清甜,沾上大豆醬非常美味,胃口瞬間打開🐔🐔🐔 ▪️雞油渣炒枝豆 $ 68普通枝豆就食得多,用雞油渣有點類似豬油渣的方法提煉出嚟,雖然邪惡但那種雞油香真的很難抗拒,爆炒後令枝豆油香滿滿,味道鹹鹹香香▪️柚子雞柳 $ 38雞柳竟然可以做得如此Juicy,充滿柚子味道▪️雞中翼 $ 58生燒雞翼最好食,雞皮香脆肉質嫩滑,調味料只用上海鹽,食出雞的鮮味▪️雞皮 $ 28我的最愛,燒到半香脆,仍然食到雞皮嘅油脂,最鍾意呢個口感▪️雞胸軟骨 $ 28雞胸軟骨帶着一點點雞肉,香口爽脆,口感滿滿▪️雞肝 $ 36汁燒雞肝外層焦脆,內𥚃粉糯油潤,有著雞肝獨特嘅香味,配上燒汁味道甘甜,喜歡的就會很喜歡▪️雞冠 $ 38刁鑽的部位,口感軟中帶脆,味道鹹香鹹香,原來幾好味▪️黃油雞腸 $ 38雞腸一點臊味都冇,一口咬下去黃油爆
▪️野菜條 $ 30
🐔🐔🐔
▪️雞油渣炒枝豆 $ 68
▪️柚子雞柳 $ 38
雞柳竟然可以做得如此Juicy,充滿柚子味道
▪️雞中翼 $ 58
▪️雞皮 $ 28
我的最愛,燒到半香脆,仍然食到雞皮嘅油脂,最鍾意呢個口感
▪️雞胸軟骨 $ 28
雞胸軟骨帶着一點點雞肉,香口爽脆,口感滿滿
▪️雞肝 $ 36
▪️雞冠 $ 38
刁鑽的部位,口感軟中帶脆,味道鹹香鹹香,原來幾好味
▪️黃油雞腸 $ 38
雞腸一點臊味都冇,一口咬下去黃油爆出,繼而食到香脆煙靭嘅雞腸,我鍾意
🐮🐮🐮
▪️牛舌 $ 68
厚切牛舌真的不得了,口感彈牙又軟腍,味道帶有濃濃牛舌香,而且好Juicy
▪️和牛橫膈肌 $ 188
燒肉老饕最愛的部位,燒至五成熟左右,帶有咬勁卻又軟嫩多汁
🌟🌟🌟
▪️法國鵪鶉腿肉 $ 48
必食推介,一口咬下去帶有濃濃的鵪鶉味道有點類似鴨香,皮脆肉質超級嫩滑又多汁,超級好食
▪️白鱔 $ 68
新鮮、厚肉、皮脆、爽脆又彈牙,就是白鱔最美味的狀態
▪️厚揚 $ 36
燒豆腐皮外脆,內裏軟腍多汁又Juicy ,吸收哂燒汁嘅味道,換上木魚絲和香蔥更加香口
▪️翠玉瓜 $ 28
從未食過燒翠玉瓜可以咁好味,外焦香肉Juicy ,用咗少少鹽調味食出蔬菜嘅鮮味
▪️燒菠蘿 $ 36
結尾當然唔少得最美味嘅串燒甜品菠蘿,外層有一層焦糖又香又脆,菠蘿肉鮮甜多汁
▪️烏龍茶割燒酎 $ 78
▪️薑汽水割燒酎 $ 78
炎炎夏日飲返一杯冰凍Highball 配串燒是非常不錯的選擇