2021-07-01 382 瀏覽
呢間鶴亀拉麵同沾麵既款式都唔算好多,但係見好多人都推薦,就想去試下。舖頭唔算大,平日夜晚去到都要排一陣隊先入得,不過整體食完之後覺得有啲普通,可能對佢期望太大😔不過宜家堂食拉麵沾麵一律做緊九折,都可以趁宜家去試下既。1️⃣特濃豚骨沾麵(原價:$90)沾麵有得揀冷麵熱麵,軟硬定標準硬度,都幾客製化。本身諗住揀冷麵食落會彈牙啲,但係並冇...麵唔算好煙韌彈牙,食得出少少蛋香,但係麵條一啲都唔掛汁,有啲失望。  湯底方面,特濃豚骨湯入面有啲椰菜,豚骨味道係幾香濃既,但係由於麵條實在太唔掛汁,而且湯底個人覺得唔夠濃稠,所以食落唔係好滿足😕  叉燒有三大片,係火炙過既豬腩肉位,食落去食得出火炙過後逼出既油脂感,幾好味👍溏心蛋都唔錯。  整體成碗沾麵個人覺得普普通通,未至於人地講得咁好食。  2⃣️櫻花蝦沾麵(原價:$93)櫻花蝦佈滿成個湯汁,比起特濃豚骨,櫻花蝦沾麵既湯汁會帶少少甜味,有蝦🦐既鮮甜,但係都係覺得個汁唔夠濃稠,而且麵條唔夠掛汁,所以沾麵黎食唔係好食到啲湯汁既味。  3⃣️櫻花蝦拉麵(原價:$93)拉麵反而比較好,櫻花蝦拉麵同沾麵既分別主要在於湯底既鹹度同濃稠度。拉麵既係會比起沾麵既淡啲,個人覺

1️⃣特濃豚骨沾麵(原價:$90)
特濃豚骨沾麵
特濃豚骨沾麵

2⃣️櫻花蝦沾麵(原價:$93)
櫻花蝦沾麵
櫻花蝦沾麵

3⃣️櫻花蝦拉麵(原價:$93)
櫻花蝦拉麵
拉麵反而比較好,櫻花蝦拉麵同沾麵既分別主要在於湯底既鹹度同濃稠度。拉麵既係會比起沾麵既淡啲,個人覺得飲落除左櫻花蝦既味道之外,拉麵會比較飲得出豚骨既香味。櫻花蝦一樣係鋪滿曬成碗拉麵,食落啖啖都食到啲櫻花蝦🤤
櫻花蝦拉麵