2022-09-07 40 瀏覽
講起金巴利街大家多數會聯想起韓國街,成條街都係韓國菜同小食既食店為主,最近比我發現呢間晴空日本料理,佢地夜晚既Omakase性價比超高,除左Omakase之外,佢地既A la carte menu都好多選擇,今晚一於試哂兩款先Omakase Course ($1180)🔶前菜2點🔶前菜係溫室番茄配梅酒啫喱同鮑魚配肝醬,梅酒啫喱晶瑩剔透,梅酒味濃郁好似真係飲緊梅酒咁,配埋酸酸甜甜既溫室番茄夠開胃,鮑魚做前菜夠哂矜貴,配上自家製既鮑魚肝醬,口感豐富💯🔶刺身6點🔶🐟真鯛魚薄切配酸汁真鯛魚係白身魚既一種,肉質鮮美,魚味較淡但口感彈牙,配上酸汁、蘿蔔蓉同香蔥一齊食,別有一番風味赤貝、帆立貝貝類刺身有我最愛既赤貝同帆立貝,赤貝鮮甜彈牙,帆立貝厚肉,上面加上少許竹炭鹽調味,唔洗加豉油都能品嘗到食材原有既鮮味🦀毛蟹,配蟹湯蛋白餐廳訂左北海道新鮮食材,毛蟹係其中之一,師傅新鮮拆起蟹肉同蟹膏,底層配埋蟹湯蛋白,蟹香味非常濃郁,食嗰陣撈埋一齊食,鮮味十足🐟深海池魚深海池魚厚切,炙燒過後迫出魚油,肉質細嫩爽口,正😄🐟鯖魚煙燻過微微焦香,隱約聞到煙燻過既香味,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香🐟大拖羅炙燒過既大拖羅加埋少少

Omakase Course ($1180)

🔶前菜2點🔶

🔶刺身6點🔶

🐟真鯛魚薄切配酸汁

赤貝、帆立貝

🦀毛蟹,配蟹湯蛋白

🐟深海池魚
深海池魚厚切,炙燒過後迫出魚油,肉質細嫩爽口,正😄

🐟鯖魚

🐟大拖羅
炙燒過既大拖羅加埋少少wasabi,用紫菜包住一齊食,入口即溶🥰😋

🔶和食🔶
今日既和食係赤麵豉煮和牛,和牛本身油脂較高,配埋鹹香十足既赤味噌一齊煮,非常入味,和牛口感軟嫩好juicy😍

🔶壽司6貫🔶

🐟金目鯛
金目鯛壽司肉質爽嫩,豐腴既魚油滲透落壽司飯當中,好好食😋

大溝貝
第一次食大溝貝,肉質鮮甜帶彈性,爽口而有嚼勁,口感一流

🐡北海道喜知次
喜知次被譽為北海道魚王,肉質細嫩,炙燒過後魚油甘香

🦐牡丹蝦
牡丹蝦肉質綿軟中帶彈性,夠哂鮮甜,上面加左少少魚子醬,鮮味十足

🐟大拖羅
大拖羅油份較高,做到入口即溶既效果👍🏻

海膽
壓軸出場既係海膽壽司,海膽份量好多,味道甘甜,質感細膩,高質

手卷
用拖羅蓉做成既手卷,肉質軟綿,配上脆口既紫菜,口感豐富

🥣吸物
食完手卷之後,店員就送上大蜆清湯,湯底清甜,蜆肉大隻唔會有沙,飲完個湯暖笠笠,正😍

🍰甜品
套餐包左兩款甜品: 日本蜜瓜同南瓜蛋糕,日本蜜瓜鮮甜多汁,南瓜蛋糕甜度適中,散發出淡淡既南瓜香味

食左咁豐富既Omakase朋友話唔多夠喉,揀左幾款單點食品

明太子
明太子係鱈魚魚籽醃製而成既,鹹中帶辣好惹味,師傅將原條明太子切成一片片放上青瓜片上面,食嗰陣蘸上醬汁就可以,鹹香十足都幾開胃👍🏻

脆炸原條鮟鱇魚 ($168)
新鮮炸起脆卜卜,魚肉鮮嫩,細骨唔多,蘸上獨有醬汁,鮮味十足

招福•六貫炙燒壽司拼盤 ($250)
試過omakase既壽司好高質,朋友話要試埋佢地既炙燒壽司拼盤,呢個招福set有三文魚、大拖羅、鰻魚、左口魚邊、銀鱈魚、帆立貝,當中要讚佢地既銀雪魚做得好好,魚肉爽口結實,爽口鮮甜,推介🥰🥰