2021-11-06
呢間餃子店,係之前ig洗版熱店,主打尼泊爾餃子momo同地道卷物,以彩色餃子引人入勝。 餐廳分別位於尖沙咀同蘭桂坊,店舖面積好細,只有7-8張枱,小本經營。 老闆係一對90後嘅兄弟Khemka,呢間餐廳係佢哋成立嘅集團Cygnus Concepts旗下個品牌。 兩人都擁有尼泊爾家庭背景同印度裔血統,於香港土生土長,尼泊爾餃子由細食到大,將佢哋本士美食,同日本/香港嘅統文化結合,供應創意派與傳統派momoz 。Hainanese Chicken Momo $98每籠有八個餃子,可以選擇雙拼,價錢無變賣相真係好靚,橙白龍鳳,紋理均勻,師傳折得好靚,好似條金魚。 話明「海南雞飯味」,就便係會有海南雞同油飯。 海南雞粒肉質唔柴,新鮮而冇雪藏味,配上少少嘅蔥香。 欣賞餐廳保留雞皮,令餃子冇咁dry,又有D脂香感。 飯粒冇油香,有少少失望,變得非常之無用。 餃子皮新鮮手搓而成,厚薄適中,煙煙韌韌,品質唔錯。另外又配上落油,酸辣醬,感覺好似食緊白切雞咁。 Char Sui Momo $ 88(呢排好似轉咗個char siu LAMB momo)呢個叉燒momo扮到好似小籠包,但扮都要扮到盡,入面竟
Hainanese Chicken Momo $98
另外又配上落油,酸辣醬,感覺好似食緊白切雞咁。
呢個叉燒momo扮到好似小籠包,但扮都要扮到盡,入面竟然有湯汁架。 但其實個又燒粒一D都唔似叉燒,食落只係一個普通嘅豬絞肉,食落juicy又有有脂香。 湯汁飲落甜甜地,有少少豬骨味。 饀料仲加咗馬蹄粒,即係山竹牛肉會用到嘅材料,增添爽脆嘅口感。 但成個餃子冇一樣野似又燒。
Katsu Chicken fried curry momo$88
炸momo都諗得出,老闆真係好有想像力。 形狀又同其他唔同,係圖形嘅,但將炸嘅野放入蒸籠,感覺有D奇怪。
餐廳將餃子好似吉列豬扒咁,要上一層麵粉蛋漿麵包屑再拎去炸,口感酥脆得黎又同其他炸餃子與別不同。 入面嘅咖哩汁比想像中少得多,可以落多D都得。 有輕微嘅辣味,香料味都好足。 舊雞同chicken momo嘅雞係一樣嘅,嫩滑而入味。 再有少少洋蔥同香草,呢款幾特別嘅。
Fire the hole-lamb momo$98
餐牌寫明係極級辣,但唔食得辣嘅我都照叫,食完之後就後悔了,真係極L辣,辣到嘴超級孖潤腸。
入面嘅羊肉有D太瘦,肉質有少少柴,幸好有酥味。 咖哩醬除咗辣之外亦比頭先嗰個有更多香料味,亦明顯見到有月桂葉同番茜(或其他香草)喺入面。 呢幾款入面我就最鐘意炸咖哩雞餃子,有創意又好食。 每款口味望落根本模索唔到佢嘅味道,越食越有驚喜,值得推介比大家試。