2017-10-07
放假就梗係要去嘆番個下午茶啦😍唔係點對的住平時做嘢咁辛苦嘅自己。早排去左尖沙咀海港城入面的咖啡店La Station 嘆左個法式下午茶。La Station 是一間法國人主理的咖啡店,裝修好有情調。配上雲石枱,實在可以過一個悠閑的下午。Tea Set $298 兩個人,仲包左兩杯咖啡或茶。當中比較有驚喜是有Paul Lafayet名物Crème Brûlée,焦糖燉蛋好香滑,加上雲呢拿籽,淡淡香氣撲鼻。仲有幾款咸甜點,巴馬火腿他他夠哂清新, 而且我相信大家食三文治都食到厭, 喺法式下午茶當中你唔會再見到。整體黎講,實在能媲美一般大酒店的tea set ,不過價錢當然平好多啦。另外,來自Paul Lafayet的macaroon 都係質素的保證。甜點仲有抹茶蛋糕,朱古力慕絲蛋糕等等,唔好以為法國嘅甜品一定係甜到漏,但係Paul Lafayet的甜品無我想像中咁甜。整個Tea Set 充分彰顯了法國人對食物的要求。記得要將你把忙碌的生活抽身出來,慢慢用心來享受這份法國風情。最後品嚐了來自La Station的咖啡,是這一餐美食的完美句號!點了signature rose latte 和短笛
最後品嚐了來自La Station的咖啡,是這一餐美食的完美句號!點了signature rose latte 和短笛咖啡。咖啡味的香令人感想,真想飛一次法國,感受一下法國人高尚的生活態度。