2023-07-10 140 瀏覽
尖沙咀嘅韓國街,出名多餐廳~ 今日帶媽咪嚟食韓國餐廳,呢間出名好地道,店員都喺韓國人🤣 中間係圓筒燈凳設計,旁邊係長條型凳,我哋兩個人就揀坐喺旁邊😚 韓燒有唔同嘅套餐拼盤,我哋想食牛肉,揀咗呢個性價比高嘅牛肉拼盤($530),有四種牛肉,分別係牛肉眼、肩胛肉、牛肋骨肉、板腱肉,可以揀泡菜湯或者大醬湯 先會上免費前菜, 唔夠都係可以refill😚 有醃酸蘿蔔片、茄子、 泡菜、魚糕條等等 我鍾意食個魚糕條😚 食完都好開胃!整體嚟講,牛肉都好新鮮,你可以見到全部都呈鮮紅色! 牛肉眼係大大一塊牛扒,煎起上嚟好香,比較多肉汁! 半肥瘦,旁邊有啲脂肪,食落口感比較豐富~ 牛肋骨肉就比較煙靭,牛味濃郁~仲有附送生菜,可以將牛肉同埋前菜夾入生菜,整成生菜包,減少油膩感! 牛板鍵肉有咬口 肉質比較結實 🤣牛肩胛肉 薄切嫩口,主要係都好新鮮,牛味濃郁👍 泡菜湯 呢個係跟餐,有飯送,聞落去好香,有白菜豆腐粉絲,酸酸辣辣,好開胃! 石鍋燉牛肉湯 呢個湯好清甜,喺一飲會想再飲,因為牛肉同埋蔬菜煮出嚟好鮮甜,加上用石鍋慢慢燉煮,成個湯好濃郁嘅牛肉味! 飲完濃郁嘅泡菜湯之後,再飲番啖牛肉湯成為強烈嘅對比🤣 好鍾意呢

牛肉拼盤

整體嚟講,牛肉都好新鮮,你可以見到全部都呈鮮紅色!

牛板鍵肉
有咬口 肉質比較結實 🤣

牛肩胛肉

薄切嫩口,主要係都好新鮮,牛味濃郁👍

泡菜湯

泡菜湯

石鍋燉牛肉湯
呢個湯好清甜,喺一飲會想再飲,因為牛肉同埋蔬菜煮出嚟好鮮甜,加上用石鍋慢慢燉煮,成個湯好濃郁嘅牛肉味! 飲完濃郁嘅泡菜湯之後,再飲番啖牛肉湯成為強烈嘅對比🤣 好鍾意呢個牛肉湯濃郁鮮甜嘅味道!韓燒完飲身心舒暢😚
2023-06-30