2024-05-17
今天同朋友去尖沙咀行街睇戲,到食晚飯時就係附近搵吓嘢食,尖沙咀都有好多食物店,我朋友話記得附近有間好食又抵食嘅餐廳,這間餐廳叫極上冰室,位於尖沙咀漆咸道南41-45地舖,尖沙咀東地鐵站P3出口,行幾分鐘就到,非常方便。極上冰室門外招牌好亮,令人一眼就望見這間餐廳,餐廳內空間都好寬敞,亦裝修得好靚好整潔,室內都有招牌寫住歡迎來極上冰室,光度十足,牆上亦有冰室食品畫來推介俾大家,整得都幾靚,而座位都坐得令人舒服,尤其是卡位,餐廳員工亦有禮貌,服務態度好,來這裏食都唔錯。餐牌都有很多種食品款式選擇,早上7:00-11:30有營養早餐及歐陸風情餐,11:30-22:00有常餐,全日有港式風情三文治及多士,14:00-18:00有下午茶及歐陸風情餐,而11:30後供應有湯飯、粉麵飯、極上十二味套餐、極上小菜、馬來咖喱、小食、飲品、特飲,真係好多食物選擇,尤其是極上小菜好吸引又好抵食,有三種小菜,鑊氣小炒、煲仔類、蒸類,加多$12可轉做套餐,包括有埋白飯、例湯同平飲品,而且亦可變成二人套餐及四人套餐,睇餐牌入面食物照片見到都好靚,價錢又唔貴,真係抵食。我哋就叫咗極上十二味嘅黃金蝦球和豉椒炒鮮魷套餐
我哋就叫咗極上十二味嘅黃金蝦球和豉椒炒鮮魷套餐,極上小菜鑊氣小炒嘅乾煸四季豆和黑椒牛柳粒炒碎肉瓜,同埋小食甜品嘅炸雙皮奶,飲品就選咗檸檬蜜、利賓納和杏仁霜。首先上枱係熱辣辣嘅例湯,紅湯是羅宋湯,中湯是青紅蘿蔔湯,紅湯嘅濃調度適中,中湯唔咸唔淡夠晒味,兩種湯都好飲,跟住來是兩杯飲品檸檬蜜和利賓納,兩杯飲品都少甜好飲,尤其是檸檬蜜解油膩一流,好配合吃餐。
黃金蝦球份量都唔少,未落枱已經聞到香噴噴味道,有大量鹹蛋黃粒粒,好香鹹蛋黃味,啲蝦都好大隻,食落口非常鬆脆彈牙,又唔油膩,連埋啲生菜絲食非常好食,豉椒炒鮮魷份量亦唔少,鮮魷又係好大嚿好爽滑,豉椒味好濃郁超惹味,同飯好配合,蝦同魷魚都好新鮮,食物質素都幾高。黑椒牛柳粒炒碎肉瓜份量多,牛柳粒肉質鮮嫩,好有牛肉味,碎肉瓜片片都爽囗,連埋香辣惹味黑椒汁,更是美味無比,乾煸四季豆是著名嘅川菜,配合蒜頭、薑、蔥、辣椒、碎肉來炒,四季豆炒得好乾身爽點,好惹味又不太油膩,只有少少嫩,亦送飯一流。最後吃埋小食嘅甜品炸雙皮奶同埋飲品嘅杏仁霜,炸雙皮奶個皮面好香脆,入邊好重奶味,外脆內軟,甜度啱啱好,而杏仁霜亦好夠杏仁味,又唔濃唔淡,亦都唔太甜好飲,亦都好配合食完飯食嘅甜品。
這間冰室餐廳好值得推薦俾大家,食得好滋味又好抵食,價錢又唔貴,每道菜份量都足夠,讓食客吃得盡興滿足,我哋下次都會再來食其他嘅食品及飲品。