2023-10-16 31 瀏覽
近排見過個朋友嘅story都係去緊日本,身處喺香港嘅我都搵到間值得推介嘅居酒屋。呢度有好多唔同花款嘅套餐,性價比超級高!其中佢個lunch omakasa ($398)居然做緊全日供應,壽司六款,刺身五件,夜晚都可以食到lunch價錢嘅套餐,唔知個優惠會去到幾時不過我哋下次再試啦。今次先試咗刺身串燒壽司二人前($880)!前菜係蟹籽沙律Crab Roe Salad,非常之開胃!香蔥拖羅卷Fatty Tuna Rol Sushl,肥厚鮮甜嘅拖羅,包裹在粒粒分明嘅飯粒入面,平衡返個拖羅嘅肥膩感。再嚟刺身有三款3 Kinds of sashimi:三文魚、帆立貝、海蝦,刺身肉質鮮甜美味,每一啖都重海鮮味!串燒八串8 Kinds of skewers:5肉3菜,有牛舌、雞肉、雞軟骨、雞翼、香菇、秋葵、甜番薯,師傅燒得非常入面,火勢掌握得剛剛好。尤其牛舌都冇燒至丁點焦黑,肉質保持鮮嫩可口,食落唔會太鞋口!最後主食仲有壽司八件 8 kinds of sushi:拖羅、海膽、深海池魚、炙燒左口魚邊,每一件都令佢諗起日本嘅味道,師傅手勢好有水準,每一件壽司飯都差得好好,夾起完全冇掉飯粒。最刻骨銘心嘅喺

前菜係蟹籽沙律Crab Roe Salad,非常之開胃!香蔥拖羅卷Fatty Tuna Rol Sushl,肥厚鮮甜嘅拖羅,包裹在粒粒分明嘅飯粒入面,平衡返個拖羅嘅肥膩感。再嚟刺身有三款3 Kinds of sashimi:三文魚、帆立貝、海蝦,刺身肉質鮮甜美味,每一啖都重海鮮味!串燒八串8 Kinds of skewers:5肉3菜,有牛舌、雞肉、雞軟骨、雞翼、香菇、秋葵、甜番薯,師傅燒得非常入面,火勢掌握得剛剛好。尤其牛舌都冇燒至丁點焦黑,肉質保持鮮嫩可口,食落唔會太鞋口!最後主食仲有壽司八件 8 kinds of sushi:拖羅、海膽、深海池魚、炙燒左口魚邊,每一件都令佢諗起日本嘅味道,師傅手勢好有水準,每一件壽司飯都差得好好,夾起完全冇掉飯粒。最刻骨銘心嘅喺海膽,滿滿的海膽睇到餐廳嘅誠意,問咗一問先知餐廳每日都會引入新鮮嘅海鮮,难怪刺身可以保持本身嘅海鮮甜味!甜品仲有咖啡瑞士卷,甜度適中!