2024-12-23
上星期同朋友去咗尖沙咀一間餐廳打邊爐,整體感覺不錯。餐廳裝修簡約現代,燈光夠光猛,環境乾淨俐落,坐位之間唔算太擠迫,用餐過程幾舒服。當晚人流頗多,氣氛算熱鬧,但唔會覺得嘈吵。湯底方面,我哋揀咗枝竹羊腩鍋及清甜椰子雞鍋。前者湯底味道濃郁,羊腩煲得夠腍,冇明顯羶味,枝竹吸滿湯底精華,整體幾出色。羊腩同湯底煮得耐啲都唔會變得太油膩,適合冬天飲。湯底越煮越香,適合配搭肉類同海鮮。後者則椰子味好突出,清甜清甜的,雞肉亦嫩。火鍋食材,選擇種類算豐富,質素穩定。爽脆墨魚同脆鯇魚片新鮮彈牙,味道鮮甜;澳洲羊肉片薄切適中,冇膻味,美國豬梅肉片肥瘦比例剛好,肉質嫩滑。其他如台北鴨血同雞腎、海蝦等等都很不錯,食得出用料挺新鮮的。菜類方面有紫心蘿蔔,還有萵筍等等,無咩渣,不錯。特色丸類有心型魚腐等,幾正。熱葷推介是燒乳鴿皇,外皮香脆,內裏肉質嫩滑,檯檯都必叫,配埋熱清酒係個不錯嘅搭配。甜品方面,脆皮泡芙外皮酥香,內餡清甜順口,仲有好多款雪糕、蛋卷、豆花等的選擇。整體嚟講,呢間餐廳嘅湯底表現突出,食材都新鮮,幾適合同朋友或家人聚會。