2023-07-26 15 瀏覽
今日同事請食晚飯,慶祝佢升職,一齊嚟食燒肉開心吓。牛蒡食個前菜先,爽脆加上少少醬汁同埋好香嘅芝麻,健康又好味。安格斯牛小排首先燒熱咗塊熱石先,上面鋪咗牛油紙,唔怕會燒燶,燒熱之後就將牛嘅脂肪均勻咁在牛油紙上掃,為牛油紙搽上油,就可以開始燒肉。安格斯牛小排油花分佈得幾靚,牛小排厚薄適中,食落有牛肉味又有牛油香,一啲都唔會韌。生菜蒜片用生菜加蒜片夾住燒肉食,再加少少燒汁放牛小排,爽口又惹味。無激素雞頸肉啲職員服務都幾好,會不時過嚟教我哋點燒,加燃料,同埋會幫我哋換黑咗嘅牛油紙。同事話想食啲特別啲嘅肉嘅部位,佢揀咗雞頸肉,每隻雞只有好少嘅雞頸肉,所以呢一碟已經用咗唔知幾多隻雞。雞頸肉比想像中冇咁肥膩,只帶一點點的肥膏但燒熟之後便消失,加啲蒜片一齊落去燒,特別香口,啲雞肉有幾有雞味,中間有條根,少少咬口彈牙。鹽蔥燒牛舌盛丼呢個丼幾有驚喜,賣相吸引,材料好豐富。除咗牛是主角之外,用來拌飯的有紫菜絲,紅蘿蔔絲,蔥絲,櫻花蝦,大豆芽菜,泡菜等,加埋隻超靚糖心蛋,口感豐富又美味。燒牛舌亦有水準,薄薄的一片,口感爽得來軟腍。牛匠彩虹水果茶食燒肉飲凍飲真係好舒服,呢杯水果茶除咗打卡之外,亦都好好飲,真材實
今日同事請食晚飯,慶祝佢升職,一齊嚟食燒肉開心吓。

牛蒡
食個前菜先,爽脆加上少少醬汁同埋好香嘅芝麻,健康又好味。

安格斯牛小排

生菜蒜片
用生菜加蒜片夾住燒肉食,再加少少燒汁放牛小排,爽口又惹味。

無激素雞頸肉

鹽蔥燒牛舌盛丼

牛匠彩虹水果茶
食燒肉飲凍飲真係好舒服,呢杯水果茶除咗打卡之外,亦都好好飲,真材實料,有好多款生果,例如菠蘿,藍莓,士多啤梨,橙,西柚清甜得來真係透心涼。

草莓乳酸
呢杯飲品顏色好靚,少女心嘅粉紅色,草莓加上微甜乳酸,清淡口味好適合夏天。